50 de brutării au fost închise într-o singură lună în Istanbul

Din cauza creșterii accelerate a cursului valutar, foarte mulți producători de panificație din Turcia, doresc să majoreze prețurile. Guvernul și prefecturile nu dau avize pentru astfel de acțiuni. Ba mai mult, controalele organelor de poliție s-au întețit și se realizează prin surprindere. Nu de puține ori au fost cazuri în care firme care au mărit prețurile, au fost drastic sancționate.
Brutarii sunt cei mai afectați de aceste decizii. Președintele Asociației Brutarilor din Istanbul, Erdogan Cetin, afirmă că toate cheltuielile au crescut cu aproximativ 40%, însă nu li se dă voie să și le acopere, prin creșterea prețurilor produsului final. Deși lira a crescut foarte mult, în Istanbul, o pâine albă de 250 gr, se vinde cu 1,24 lire (0,90 Ron).
Prețul pâinii trebuie să crească considerabil
„Potrivit lui Erdogan Cetin, în ultima lună, 50 de brutării din Istanbul au fost falimentate”, scrie ziarul Sozcu. Mai mult, acesta a menționat că brutarii nu-și permit să achiziționeze nici măcar materie primă, precum făină sau drojdie. „Facturile la curent, gaze și amenzile poliției au epuizat puterea de rezistență a comercianților. Întreprinzătorii au ajuns să nu-și mai permită să cumpere făină. În viitorul apropiat, zeci de brutării vor fi în faliment”, a avertizat Președintele Asociației Brutarilor din Istanbul. Pentru ca producătorii de pâine să rămână în picioare, prețul pâinii trebuie să crească considerabil.