52 ani pentru cunoscutul jurnalist turc de investigații Mehmet Baransu

baransu arestat

Mehmet Baransu, un reporter de la cotidianul Taraf, și redactorul-şef, Murat Șevki Çoban, sunt vizaţi de un proces aflat în plină desfăşurare, ei riscând să primească până la 52 ani de închisoare pentru publicarea unui document confidențial privitor la o întâlnire din 2004 a Consiliului de Securitate Națională (MGK).

Documentul a fost publicat de Taraf pe 28 noiembrie 2013, drept dovadă incriminatoare pentru decizia partidului AKP de a-l „termina” pe învăţatul islamic Fethullah Gülen, auto-exilat în SUA, care este acuzat de a fi creat un „stat paralel” în interiorul Turciei.

Rechizitoriul i-a acuzat pe Baransu și Çoban de „furnizarea de documente privind securitatea statului” şi de „publicarea unor informații care trebuie să rămână confidențiale, fiind în interesul securităţii naţionale sau politicii statului turc, vizând politici interne ori externe”, precum și de „publicarea unui document sau a unor informații privitor la activitățile sau obligațiile Organizației Naționale de Informații [MIT]. „

Çoban a fost deja în instanță, audierile începând pe 3 iunie, în timp ce Baransu, care este în prezent închis pentru un alt caz, a fost scutit de prezenţă.

În depoziția sa, Çoban a susținut că, în conformitate cu legislația privind presa liberă, un redactor-şef nu poate fi tras la răspundere pentru articolul unui corespondent.

„Nu eu am pregăti aceste articole. Nu am avut nicio contribuţie în procesul preparării sau publicării lor. În conformitate cu legislația privind presa, redactorii-şefi nu sunt responsabili de articolele publicate, în cazurile în care identitatea reporterului este cunoscută. Cu toate acestea, aceste rapoarte intră sub incidența libertății presei „, a spus el.