Aeroportul İstanbul în cifre

 

Pe 29 octombrie, a avut loc inauguarea  fastuoasă a Aeroportului Istanbul. Locația, dimensiunea și costul acestuia au fost subiectul discuțiilor din ultima vreme.

Aeroportul s-a construit în nordul Istanbulului  în patru etape.  De ziua națională a Turciei a fost inaugurată prima etapă.

Potrivit  informațiilor date de Agențiia de Știri Demiroren (DHA),  dimensiunea terminalul aeroportului este de 1,3 milioane de metri pătrați, suprafața totală construită este de 76,5 milioane de metri pătrați.

CAPACITATEA MAXIMĂ ANUALĂ: 200 DE MILIOANE CĂLĂTORI

După finalizarea tuturor etapelor, aeroportul va avea 6 piste independente având capacitatea de 500 de avioane. Capacitatea ca număr de pasageri  va ajunge 200 de milioane. În aeroport vor exista 70 mii de locuri de parcare. Vor funcționa 250 de firme aeriene.

COSTUL VA AJUNGE LA 26 MILIARDE DE EURO

Noul  aeroport este construit în sistemul parteneriatului  privat- public. Consorțiul numit Grant Airport (IGA) alcătuit din 5 companii de  majore de construcții (apropiate lui Erdogan) au cheltuit pentru finalizarea primei etape 6 miliarde de euro. Costul toatal al celor 4 etape este estimat la 26,1 miliarde de euro.

SECURITATEA VA FI ASIGURATĂ DE 4000 DE POLIȚIȘTI

În noul aeroport în prima etapă au fost instruiți 310 ofițeri de poliție, din care 35 ofițeri de pașapoarte. Securitataea aeroportului va fi asigurată de 3500 de agenți de securitate.  100 de ofițeri vamali vor fi în curând numiţi în funcție.

În timpul inaugurării, preşedintele Erdogan s-a plimbat împreună cu alţi înalţi oficiali cu o maşinuţă electrică.