Ai jignit, condamnare ai primit: Jurnalist turc condamnat la închisoare pentru că l-a insultat pe Primul Ministru

onderaytacOnder Aytac, jurnalist de meserie, va merge la închisoare pentru că l-a insultat pe Primul Ministru al Turciei Recep Tayyip Erdogan. Aytac a postat în 2012 pe rețeaua de socializare Twitter un comentariu în care a folosit fraza „şefule” (ustam în limba turcă) la adresa Primului Ministru. Acesta fiind apelativul folosit de cei loiali lui Erdogan la adresa lui.

 

Potrivit BBC, Tribunalul Judecătoresc din Ankara l-a condamnat pe Onder Aytac, la închisoare pe 10 luni pentru „insultarea oficialilor.” El este un bine cunoscut jurnalist şi scriitor din cadrul ziarului Taraf, al opoziţiei.

În anul 2012, jurnalistul a folosit fraza „Inchide-le şefule,” „şefule” (ustam în limba turcă) fiind apelativul folosit de cei loiali lui Erdogan la adresa acestuia. În acea perioadă, Erdogan a anunţat că urma să închidă şcolile private pe care mişcarea Gulen le deţine în toată lumea.

Ceea ce i-a creat acum probleme a fost faptul că Aytac a adăugat litera ”k” la sfârșitul cuvântului ”ustam”, potrivit relatărilor lui Zeynep Tufekci, asistent universitar în cadrul Universităţii Carolinei de Nord. „Aytac a adăugat litera k la sfârşitul cuvântului care îi dă un sens urât,” a explicat Tufekci într-o postare în Medium.

Onder Aytac este un fost poliţist şi adept al mişcării inspirată de Gulen, un grup religios apropiat cândva de Erdogan, dar care i se opune în prezent. Sentinţa primită de acesta se pare că va fi suspendată pentru un an de zile, dar nu înseamnă că el nu va merge la închisoare în cele din urmă.

Acesta este cel mai recent exemplu de represiuni din partea Turciei la adresa libertăţii internetului.

Luna trecută Erdogan a blocat Twitter-ul timp de două săptămâni, după ce în prealabil a promis „eradicarea” lui din cauza înregistrărilor postate care demonstrau că în interiorul Guvernului există corupţie.

    La doar o săptămână după blocarea Twitter-ului, Erdogan a blocat şi Youtube-ul. Aici apăruse o înregistrare telefonică a unei întâlniri de siguranţă guvernamentală înaltă. Youtube-ul rămâne blocat în ciuda hotărârii judecătoreşti de a-l debloca.

 

onderaytactwitter