Avocatii britanici avertizeaza asupra incalcarea drepturilor omului in Turcia (*)

incalcari drepturilor omului politisti

 

Potrivit unui raport critic, efectuat de catre avocatii britanici, dar comandat de catre unul dintre oponentii exilati ai presedintelui Erdogan, guvernul Turciei cauzeaza “incalcari sistematice ale drepturilor omului” atat in sistemul judiciar cat si in politie si mass-media.

Sondajul tulburator, lung de 95 de pagini, sustine ca guvernul partidului AKP a intervenit provocand letargie instantelor judecatoresti, cenzurand website-uri, restrictionand libertatea de expresie, inabusind anchetele de coruptie si supunand detinutii la un tratament degradant.

Publicatia a fost scrisa de catre Lord Woolf, fost sef al justitiei- Lord Chief Justice- in Anglia si Tara Galilor, domnul Edward Garnier, Gonsilier al Regelui (QC) si membru de Parlament (MP) si fost avocat, profesorul Jeffrey Jowell, directorul Centrului Bingham pentru Statul de Drept si Sarah Palin, avocat pledant, specializat in drepturile mass-mediei.

Ancheta lor a fost finantata de catre Fundatia Jurnalistilor si a Scriitorilor- SUA, al carui presedinte de onoare este clericul islamist Fethullah Gulen-un fost aliat al lui Erdogan care intre timp a devenit un critic de neclintit al guvernului turc.

 Anul trecut , un tribunal din Turcia a fost raportat ca a emis un mandat de arestare pe numele lui Fetullah Gulen.

Raportul avocatilor se concentreaza pe miscarea HIZMET a lui Gulen si sustine ca adeptii sai au suferit epurari sistematice care au dus la eliminarea a mai mult de 40.000 de angajati din functii publice, a condus la arestari in masa, iar in unele cazuri la lungi perioade de detentie.

Incepand cu acuzatii de coruptie formulate impotriva lui Erdogan si a ministrilor sai, in decembrie 2013, raportul-  bazat pe probe documentare mai degraba decat pe vizite pentru observarea proceselor sau  intervierea martorilor in Turcia – consemneaza faptul ca drepturile omului sunt incalcate in mod repetat.

“Am analizat actiunile intreprinse de guvernul turc si de agentii sai din decembrie 2013 si am ajuns in unanimitate la concluzia ca a existat o inversare clara in procesul de reforma care avea loc in 2005, odata cu inceperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana”, declarau cei patru autori britanici.

“Consideram ca acesta este un serios pas inapoi pentru democratia turca si a respectului sau pentru drepturile omului, in particular pentru libertatea de exprimare si pentru statul de drept.”

“Din prisma dreptului international cu privire la drepturile omului, consideram ca guvernul turc a comis incalcari semnificative ale drepturilor omului impotriva sustinatorilor miscarii Gulen, ceea ce ar justifica o actiune legala in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in absenta unor remedii corespunzatoare in Turcia.”

Aysegul Ozturk Topraga verildi

Raportul sustine un regres al procesului democratic, in timp ce 40.000 de locuri de munca au fost inlaturate iar personaje din politie sau mass- media au fost private de libertate

Raportul prevede ca mass media si in special sistemul de justitie penal, au fost ambele vizate. Posturi de radio si de televiziune au avut programele suspendate; Mass-media a fost supusa unor interdictii care autoriza eliminarea de continut de pe site-uri web, in unele cazuri chiar fara a mai fi obtinut in prealabil un ordin judecatoresc.

“Arestarea si detentia jurnalistilor, directorilor de mass-media, ofiterilor de politie, a procurorilor si judecatorilor publici, perceputi ca sustinatori ai miscarii Hizmet si tratamentul adresat in starea de arest, a ridicat preocupari serioase cu privire la incalcarea dreptului lor la libertate si securitate”, noteaza acesta.

Una dintre cele mai proeminente victime identificate in raport este Hidayet Karaca, director executiv la Samanyolu Media Group, care a fost arestat in decembrie, anul trecut, potrivit unei “acuzatii dubioase” de creare a unei organizatii teroriste.

 Ekrem Dumanli, redctor sef al ziarului Zaman, precum si alti jurnalisti media, impreuna cu producatori si scenaristi ai unei productii de televiziune sunt acuzati de conspiratie impotriva unui grup islamist.

 Raportul arata ca Hidayet Karaca si alti 63 de ofiteri de politie aflati in detentie, raman in inchisoare “in ciuda faptului ca a fost emis un ordin de catre o instanta competenta, in ceea ce priveste eliberarea lor pe cautiune.”

Raportul estimeaza ca aproximativ 40.000 de ofiteri de politie, functionari  publici, judecatori si procurori au fost inlaturati din posturile lor inca din decembrie 2013, de la ancheta de coruptie lansata apropiatilor lui Erdogan.

Potrivit ziarului The Guardian, dl Edward Garnier declara ca: “Avand in vedere modul in care instantele turcesti sunt slabite… exista o absenta a oricarei posibilitate reala de remediu in instantele judecatoresti nationale” Curtea Constitutionala ramane “ultimul semnal luminos” a adaugat el, “dar este coplesit de cazuri”. “Este posibil, credem noi, pentru cei care sunt neindreptatiti, sa mearga direct la CEDO. Acestia ar trebui sa primeasca o consiliere juridica, insa situatia din Turcia nu este deloc optimista.”

Anul trecut, CEDO a inmanat Turciei 101 de hotarari, confirmand incalcarea drepturilor omului; afara de aceasta  doar Rusia a pierzand mai multe cazuri la Strasbourg. Raportul anunta inrautatirea situatiei drepturilor omului din Turcia in urma raspunsului represiv al guvernului din Istanbul, in fata demonstratiilor populare sustinute in parcul Gezi, in 2013.

Alp Aslandogan, un purtator de cuvant al Fundatiei Jurnalistilor si Scriitorilor a declarat pentru The Guardian ca : “A existat o subjugare a sistemului judiciar si a mass mediei. Miscarea Gulen a fost aleasa ca tap ispasitor pentru a justifica actiunile autoritate ale guvernului.”

Ambasada Turciei a evitat sa formuleze un raspuns pe acest subiect.

Articolul tradus in limba romana de la cotidianul The Guardian, originanul gasiti aici: http://www.theguardian.com/world/2015/sep/28/british-lawyers-warn-of-human-rights-violations-in-turkey