Baroul: „Minerilor din Soma le este teamă să nu-şi piardă slujbele şi ezită să depună mărturie”

 

 

Soma'da calisan Savastepeli maden iscileri

 

[dropcap color=”#555555″]R[/dropcap]ezidenţilor din Soma, un oraş din vestul Anatoliei lovit de un dezastru minier pe data de 13 mai, le este frică să depună mărturie cu privire la cele întâmplate. Ezitarea lor este legată de faptul că veniturile le sunt asigurate din acest sector, declară Baroul din Manisa.

”Locuitorii din Soma se tem de potenţialele consecinţe şi nu doresc să vorbească deschis,” a spus Zeynel Balkiz într-un interviu transmis de CNN Turk pe 19 mai. „Veţi pleca de aici într-o zi. Cu noi ce se va întâmpla?” întreabă ei, îngrijoraţi.

 9.000 din 10.000 de mineri din oraş au datorii şi ezită să coopereze în ciuda sprijinului legal pe care Baroul îl oferă.

Drepturile soţiilor neoficiale ale minerilor decedaţi reprezintă o altă chestiune problematică scoasă în evidenţă de Barou. Căsătoria religioasă este des întâlnită în Turcia, iar atâta timp cât unele relaţii nu sunt oficializate pe hârtie, soţiile celor decedaţi nu pot beneficia de compensaţii şi asigurări.

Baroul pune la dispoziţia acestora sprijin legal, plata cheltuielilor de judecată şi a taxelor celor nevoiaşi, a mai spus Balkiz.

 Nenorocirea din Soma a dus la pierderea a 301 vieţi, dând naştere controverselor privitoare la siguranţa la locul de muncă în toată ţara.