Consilierul-şef al Președintelui Erdoğan, Bulut, lansează amenințări la adresa UE

Yiğit Bulut, consilier șef al Președintelui autocratic Recep Tayyip Erdoğan, a amenințat Uniunea Europeană lunea aceasta, avertizându-i pe europeni să se abțină de la a lua orice măsură împotriva Turciei sau a lui Erdoğan, declarând: „Vă veţi ruga pentru fiecare clipă de viaţă!“

Reiterându-şi teoria că UE e pe cale să se prăbușească (teorie exprimată într-un articol publicat în ziarul pro-Erdoğan “Steaua”), Bulut a spus: „aderarea Turciei la UE este un alt subiect de dezbătut. Dezvăluirea acestei minciuni nu va întârzia… ”

Bulut a susținut că o întâlnire dintre liderii UE și Papa Francisc la Vatican în luna martie constituie confirmare clară a percepției Turciei că UE este o „Uniune creștină.“

„Amenințările care vin din partea țărilor UE la adresa Turciei, a națiunii turceşti, impotriva integrităţii noastre teritoriale și a Ummei Islamului… cei care sunt responsabili de aceste amenințări trebuie să înțeleagă clar că, dacă se ia vreo măsură contra acestei națiuni, acestei țări, precum şi contra valorilor acestui stat sau ale Ummei, și mai ales contra presedintelui nostru, vă veţi ruga pentru fiecare clipă de viaţă! Dacă măcar știţi ce înseamnă rugăciunea!” a spus consilierul lui Erdoğan.

„Nu vă puteţi ascunde sub robele Papei [Francis], nu veţi scăpa!“ a adăugat Bulut.

În luna februarie, vorbind la postul public de televiziune TRT, Bulut a susținut că Turcia beneficiază de o tehnologie avansată de rachete care au capacitatea de a lovi orice țară din UE.

„În cazul în care chiar și un singur fir de păr de pe capul lui Erdoğan este atins, nimeni din nicio regiune nu va fi în stare să se bucure de micul dejun în tihnă“, a declarat Bulut în luna martie, remarci caracterizate de un ton puternic naționalist.

Bulut, care nu are sorginţi islamiste, ci laice, a tot vorbit despre progresul Ummei și al națiunii, care au devenit mai puternice cât s-a aflat Erdoğan la conducere.

Cu toate acestea, Bulut nu este singur în acuzarea țărilor europene. İbrahim Kalın, purtător de cuvânt al Președintelui Erdoğan, a declarat, de asemenea, lunea aceasta, că reacțiile Europei în urma aprobării populare privind recentele modificări constituționale constituie o veritabilă „eclipsă a rațiunii.“ Kalin a declarat, la o conferință de presă la Ankara, „Nu vom permite ca o astfel de retorică să devină larg răspândită și normalizată. Pentru că astfel se pun bazele altor eforturi potrivnice. „

Sursa: Centrul pentru Libertate din Stockholm