Cum  a fost călcată în picioare reputația Curții Constituționale ?

Alparslan Arslan, în anul 2010 a fost ales ca membru al Curții Constituționale de către președintele din acea vreme, Abdullah Gül.

În anul ce a urmat, aceeași persoană a fost aleasă Vicepreședinte de toți membrii Curții Constituționale. Iar în anul 2016, la doar două zile după așa zisă lovitură de stat din 15 iulie, a fost a reținut la domiciliu.

După 5 zile  a fost arestat preventiv.

După 20 de zile a fost suspendat din funcție. Alparslan Altan  a ieșit  în fața judecătorilor pentru prima dată, într-o zi de miercuri. El a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse. A afirmat că a fost  acuzat de terorism pe motiv că a votat împotriva unor dosare în care erau declarațiile unor martori  sub  acoperire.

Rechizitoriul lui Altan a fost scris  după 17 de  luni de reținere.

După 22 de luni  a fost dus în fața unui judecător.

Unde este justiția?!

Dacă  într-o țară detenția  devine pedeapsă, înseamnă că  în acel stat nu există justiție.

Să  trecem la al doilea punct.

Membru al Curții Constituționale poate fi reținut  doar dacă este prins în flagrant. Acesta este un drept constituțional.  Dar Alpaslan Altan  a fost arestat la domiciliu.  La înfățișarea de miercuri, a spus următoarele lucruri despre reținerea sa, :„ Polițiștii au venit la mine acasă. Eu i-am dat de știre președintelui Curții Constituționale,  Zühtü Arslan, despre cele  întâmplate. Aslan a venit la mine acasă, și le-a spus polițiștilor: „reținerea acestei persoane este un act anticonstituțional.” Dar nu l-a luat nimeni în seamă. Eu am fost arestat sub privirea președintelui Curții Constituționale, călcându-se în picioare drepturile constituționale.

Dacă în zilele noastre nu se arată respect Curții Constituționale, acest lucru a început  în ziua în care Altan a fost luat în arest preventiv.

Membrii Curții Constituționale  au fost speriați și chiar puși la punct  prin amenințarea arestării. Turcia nu mai este un stat de drept.

Articolul a fost publicat în ziarul Milliyet, pe 17.05.2018; tradus şi prescurtat în limba română.