De ce păresesc tinerii Turcia?

În ultimii 30 de ani s-a triplat numărul cetățenilor turci care migrează în alte țări, care au studii universitare și post universitare. Emigrarea este cauzată din diferite motive, politice, regimul autoritar și factori economici.

Potrivit specialiștilor, exodul intelectualilor /migrarea creierelor în viitorul apropiat va duce Turcia la pierderi economice covârșitoare, sociale și culturale, care vor da naștere la  o criza   educațională  gravă.

Prin exodul creierelor se vor petrece pierderi economice. Turcia, prin exodul creierelor a pierdut deja mai mult de 200 de miliarde de dolari.

De ce păresc tinerii țara?

Bülent Mumay, în articolul său din ziarul german Faz, spune că  Statele Unite ale Americii este considerat principalul inamic, dând exemple din anii precedenți.  În timp ce  populația se  chinuie  cu scumpirile,  pe agenda țării  „smoothie-ul” de fructe  este oferit la recepția din palat.

‘’Turcia alunecă spre dezastru, precum orchestra care continua să cânte în timp ce Titanicul începuse să se scufunde, cei care au realizat pericolul se îndreaptă către  porturi sigure”, spune Mumay.

Conform cifrelor date de  Institutul Nationul de Statistică TÜİK, circa 254 de mii de persoane au părăsit Turcia. Comparativul cu anul precedent procentul celor care-și caută un viitor în alte țări a crescut cu 42%. Dintre cei care au emigrat, 42% sunt persoane cu vârste cuprinse între  între  20- 34 de ani. Dintre cei care părăsesc Turcia o parte sunt fie proaspeți absolvenți, fie tineri profesioniști străluciți. Cele mai multe migrări provin din județele: İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya și Bursa. Asftel, persoanele care au părăsit Turcia, sunt crei care lucrau în orașele care au cel mai ridicat nivel de câştig din țară, industrializare și educație, spune Mumay, acesta mai adăugă că: bineînțeles, nimeni nu se miră de ce pleacă.

Mai sus, am încercat să rezum tabloul economic. Știți destul de bine în ce stadiul este democrația în țară. Zilele trecute, cancelarul Germaniei Merkel a rezumat  într-o propoziție, cum funcționează justiția în  țară.  Aceasta a afirmat că hotârările nu sunt luate de justiție, ci de politică. Merkel a rezumat eliberararea unor cetățeni germani astfel: „În urma discuțiilor noaste  insistente cetățenii germani au fost eliberați”.

Mumay reamintește cuvintele pe care le-a spus Deniz Yücel care a fost reținut timp de un an în Turcia, în lipsa existenţei vreunui rechizitoriu: „Nici arestarea mea și nici eliberarea mea nu au avut nici o legătură cu justiția”.

‘’După descrierea acestui tablou cum să ne supărăm pe cei care au plecat? Cum putem să-i ținem pe acești oameni dacă în această țară nu există  prosperitate economică, democrație și  justițe?”, întreabă Mumay.