Deținuții penitenciarelor din Turcia au probleme serioase de igienă

cezaevi penitenciar

După arestările masive din ultima vreme din Turcia, capacitatea de detenție a penitenciarilor a fost de mult depășită. Membrii unor organizații pentru drepturile omului menționează că, odată cu depășirea limitei, au apărut problemele de igienă și sănătate a deținuților.

Gülizar Tuncer, avocat de profesie și membru la Asociația Drepturile Omului(IHD) , se plânge de situația deținuților care din cauza lipsei igienei, s-au îmbolnăvit și nu sunt tratați corespuzător. Tuncer a precizat câteva informații despre situația din penitenciare: ‘’În penitenciarele din provinciile Edirne și Tekirdag, celulele de categoria F sunt celule de  2-3 persoane dar în ele stau 5-6 persoane. În unele secții de 10 persoane stau 30 de persoane. Deținuții dorm pe jos sau cu răndul pe paturile din fier. Starea de igienă este aberantă. Toți respiră același aer îmbâxit. Deținuții cu probleme grave de sănătate nu sunt trimiși la spital. Ca de exemplu, un deținut bolnav de cancer trebuie dus la spital pentru radioterapie, dar este ținut în așteptare. Pe de altă parte, dreptul de apărare este ridicat în totalitate. Vizitele sunt ascultate și înregistrate video. În cazul unui dialog cu vizitatorii, se intervine și se iau măsuri. Dreptul la apărare și la un proces echitabil nu sunt luate în considerare. În acest caz nu este vorba de o reținere”.

Av. Tuncer subliniează faptul că există un transfer suspect  a deținuților de la un penitenciar la altul. Din cauză că apropiații nu sunt anunțați, aceștia bat drumurile degeaba la penitenciare. După căteva zile bune de căutări, aceștia își găsesc rudele și abai dacă pot ține legătura cu ei. Avocatul Tuncer menţionează că in timpulvizitelor, rudelor li se creează intenţionat probleme care incalcă drepturile omului. Modalităţile pe care le utilizează sunt măsuri de siguranţă care să ingreuneze și să scurteze vizitele.

 Înainte de 15 iulie, în penitenciarele din Turcia era un numă de 180.000 de deținuți. La începutul lunii decembrie acest numă a trecut de 215.000 luând în considerare faptul că în luna septembrie, 38.000 de deținuți au fost grațiați.