Explozie la o mină din Turcia: 282 de morţi, 80 răniţi 120 de persoane dub dărâmături

Soma maden faciasi

O explozie a avut loc în cadrul unei mine din districtul Soma,  în vestul Turciei. În aceasta au murit 282 de persoane, 80 sunt rănote iar autoritățile încearcă să mai ajungă la încă 120 care se află sub pământ. Acest accident este unul dintre cele mai grave dezastre minisere din istoria Turciei.

 Ministrul Energiei Taner Yildiz a spus că 787 de persoane se aflau în mina de cărbuni din Soma, la 250 kilometri sud de Istanbul, la momentul accidentului. EL a subliniat că decesul a fost provocat de intoxicarea cu monoxid de carbon şi se teme ca nu cumva numărul victimelor să fie mult mai mare.

 Oficialii au spus că accidentul a avut loc în momentul în care muncitorii se pregăteau să schimbe tura, ceea ce a făcut ca numărul victimelor să fie ridicat deoarece în mină se aflau mai mulţi mineri decât de obicei. De asemenea, acestea mai susțin că dezastrul a fost provocat de o explozie şi un incendiu de la unitatea de distribuire a energiei electrice.

La operaţiunea de salvare  au participat mai mult de 400 de salvatori, iar armata turcă a desemnat un avion militar care să aducă un grup de experţi din provincia de nord Zonguldak pentru operaţiunile de salvare.

 Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan a amânat o vizită de o zi în Albania planificată pentru ziua de joi, alegând să meargă în Soma.

SOMA Kömür İşletmeleri A.Ş. este compania care deţine mina. Aceasta a spus că accidentul a avut loc în ciuda „celor mai înalte măsuri de siguranţă luate şi controale constante”. ”Principala noastră prioritate este aceea de a scoate la suprafaţă muncitorii,” a precizat compania într-o declaraţie

Accidentele miniere au loc des în Turcia, ea fiind o ţară în care condiţiile de siguranţă sunt precare.

Cel mai grav dezastru minier din Turcia a avut loc în anul 1992, când o explozie de gaze a ucis 263 de muncitori aproape de portul la Marea Neagră din Zonguldak.

Mahsur kalan isciler sag cikarilmaya calisiyor

 

AKP nu a fost de acord cu propunerea de inspectare a minei din Soma

 

Özgür Özel (Partidul CH) a spus mass-mediei că partidul aflat la putere a respins o propunere de anchetare a condiţiilor de siguranţă din minele de cărbuni din Soma cu 20 de zile în urmă.

 

Acesta a subliniat că propunerea a fost semnată de 60 de oameni ai legii şi că ţinta sa principală erau accidentele din minele de cărbuni din Soma. Pe lângă asta, el a ţinut să precizeze că propunerea a fost susţinută de partidele MHP şi BDP: „Era evident că urma să se întâmple ceva zilele astea.”