Festivalul citricelor din Mersin, ca un carnaval

mersin festival sitric

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, de cinci ani încoace, oraşul Mersin organizează un festival distractiv, „Festivalul Citricelor” care aduce laolaltă oameni din toată lumea.

Săptămâna trecută m-am aflat în provincia sudică a Turciei, Mersin. Acolo a avut loc Festivalul Narenciye (al Citricelor), o tradiţie nouă a cărei start s-a dat în urmă cu cinci ani. Cel care s-.a gândit la asta este Abdullah Ozdemir, care a venit cu ideea organizării unui festival al citricelor gen carnaval în Mersin. Multe lucruri s-au schimbat în cei cinci ani de când se organizează festivalul, el devenind treptat un amestec între Carnavalul de la Rio de Janeiro şi Parada Bulbilor de Lalele din Olanda.
 
Şaizeci şi cinci de muncitori lucrează trei săptămâni la rând pentru a organiza festivalul. Sunt folosite în jur de 50.000 portocale, mandarine, lămâi şi grefe pentru a realiza frumoasele rulote şi statui. În fiecare an în cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie, sute de mii de oameni vizitează festivalul şi la sfârşitul celor două zile, li se permite să ia acasă câte fructe pot duce. În timp ce admiram festivalul am observat un lucru foarte interesant. Festivalul era unul cu adevărat cosmopolitan şi plin de culoare.

Vizitatorii merg alături de participanţii veniţi din 32 de ţări. Majoritatea artiştilor provin din Balcani, Asia Centrală şi Peru şi sunt îmbrăcaţi cu veşminte tradiţionale care le reprezintă ţările. Un grup de dansatori de folc din Ungaria erau îmbrăcaţi cu jachete albastru deschis şi pantaloni albi strălucitori. Toţi participanţii oferă festivalului o tentă de pozitivism şi fericire. În cadrul lui am simţit de parcă toţi oamenii au uitat de problemele lor.