Inflaţia în luna aprilie a atins 9.38 de procente

enflasyonhaberiPreţurile de consum din Turcia au atins în luna aprilie ale anului curent, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Acestea au ajuns la 9.38 de procente, fapt ce semnalează o rată a inflaţiei şi mai mare pentru luna mai. Datele oferite publicității demonstrează că deşi preţurile alimentelor cresc, lira continuă să fie slabă. Informațiile au fost dăcute publice luni.

Indexul preţului de consum a depăşit în luna aprilie aşteptările pieţelor şi a crescut cu 1.34 procente faţă de luna trecută. Acest lucru s-a întâmplat din cauza preţurilor mari la alimente şi deprecierea lirei. Aprilie este şi luna în care se deschide un nou sezon în domeniul îmbrăcăminţii, factor ce a făcut ca preţurile medii să crească.

 

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a spus luni că inflaţia anuală a depăşit aşteptările pieţelor, ajungând la cel mai înalt nivel după aprilie 2012. Observatorii susţin că inflaţia anuală ar putea ajunge la procente duble în luna mai.

 

Dezvoltarea Turciei din ultimul deceniu s-a bazat în mare parte pe stabilitatea sa politică. Din cauză că acum aceasta a încetinit foarte mult, inflaţia este sub ţinta propusă. De patru ani, încrederea consumatorului se învârte în jurul unor scăderi.

 

Datele de luni au arătat şi că inflaţia în primele patru luni ale anului curent ajunsese la 4.96 procente. Fapt ce se apropia de ţinta de 5 procente ale Băncii Centrale şi de 5.3 procente prevăzute de Guvern în programului economic pe termen mediu pentru anul 2014.