Întâlnire în Gezi: 25.000 poliţişti şi 50 de camioane cu tunuri de apă pregătite

kizilay

 

În jur de 25.000 de poliţişti şi 50 de camioane cu tunuri de apă au fost pregătite pentru a preveni demonstraţiile din Parcul Gezi. Acestea marchează aniversarea protestelor ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, în Istanbul. Prefectul oraşului a avertizat că în zona Taksim nu se va permite nicio întrunire.

„Micile grupuri ar putea încerca să-şi îndeplinească propriile scopuri, însă noi suntem pregătiţi pentru a acţiona împotriva lor,” a spus Huseyn Avni Mutlu, prefectul Istanbulului. Declarația de către acesta, a fost făcută pe 28 mai, susţinând că Piaţa Taksim nu va fi închisă.

 „Nu închidem Piaţa Taksim, dar sunt luate măsuri de siguranţă. Ne dorim ca atât Taksimul, cât şi Parcul Gezi să fie mereu la fel de pline cum sunt acum,” a mai zis Mutlu.

Departamentul de Poliţie din Istanbul participă la o desfăşurare masivă de forţe în jurul Pieţei Taksim pentru a împiedica întrunirile de pe 31 mai. Accesul în Taksim nu va fi blocat de baricade metalice, deşi transportul în comun, inclusiv liniile de metrou spre zona respectivă vor fi anulate.

Pe lângă cele 50 de camioane şi un număr mare de vehicule blindate şi elicopterele vor fi trimise pentru a supraveghea zona de sus.

 Ziua de 31 mai marchează prima aniversare a represiunilor brutale la care s-a apelat pentru a evacua Parcul Gezi după 24 de ore de nelinişte şi violenţă intensă venită din partea forţelor de poliţie în Taksim, fapt care a dat naştere protestelor naţionale în timpul verii trecute.