Întrebările ce au rămas după lovitura de stat eşuată

lovitura de stat

Vineri noapte, în Turcia a avut loc o încercare ciudată de lovitură de stat. Un grup de soldaţi a declarat că nu a preluat conducerea administraţiei, ci a unor instituţii. Dar mai tarziu, soldaţii care au făcut parte din lovitura de stat „pentru a proteja democraţia” au bombardat Parlamentul, au început să împuste oamenii de pe strada. Înainte de răsarit, lovitura de stat a fost respinsă. Bineînţeles că a început arestarea celor responsabili de aceasta lovitură. Dar, în acelaşi timp, lucruri ciudate au început să se petreacă. Arestările s-au îndreptat către medii ce nu au legatură cu armata. 3 mii de judecatori au fost suspendaţi. S-a alcătuit o listă a celor ce urmează să fie arestaţi ce include aroape 100 de prefecţi, ziarişti şi funcţionari. Pregatirea acestei liste şi punerea tuturor oamenilor în acelaşi sac rdică întrebări în mintea oamenilor. Una dintre acestea este dacă oare Erdogan pune bazele pentru instaurarea unei republici federale prezidenţiale alcătuind într-un timp atât de scurt astfel de liste de arestare a oamenilor pe care nu a putut să îi înlăture în trecut. Dacă astăzi autorităţile au totul sub control, de ce încă li se cere oamenilor să iasă în stradă? Şi alte întrebari…

  1. Dacă eşti împotriva lui Erdogan şi vrei să dai o lovitură de stat, de ce ai alege să faci asta cu oameni puţini? Împotriva lor va fi restul armatei, poliţia şi susţinătorii lui Erdogan. În cazul unui eşec, nu îţi dai seama că el va deveni mai puternic?
  1. În timp ce toate canalele declară că nu sustin lovitura de stat şi o condamnă, de ce toţi conducătorii îi susţin pe cei care nu fac parte din lovitura de stat şi restul armatei este împotriva loviturii de stat, de ce poliţia este cea trimisă să respingă soldaţii pucişti?
  2. Deşi ştii că preşedintele se află în avion, iar tu deţii controlul zonei aeriene, de ce nu faci absolut nimic cât timp acesta se afla în avion, forţându-l să aterizeze undeva?
  3. De-a lungul istoriei Turciei, au mai fost organizate advarate lovituri de stat, în care soldaţii au luptat cu putere. Cum poţi organiza o lovitură de stat adevărata dacă oamenii au puterea de a se urca pe tancuri şi să sară pe soldaţi?
  4. Unde este şeful armatei Hulusi Akar? De ce ceilaţi comandanţi evită să raspundă la această întrebare?

     lovitura de stat

        6 . Nu trăim într-o epocă în care să existe un singur canal de televiziune. Dacă dai o lovitură de stat, de ce ai asedia doar TRT? Cum pot celalalte canalele emite liniştit?

  1. De ce s-ar oganiza o lovitură de stat vineri seara? De ce nu pe la 6 dimineaţa, atunci când lumea doarme? Nu ai vrea să surprinzi oamenii în somn şi să îi arestezi?
  2. După lovitura de stat, cum au rruşit moscheile să se organizeze atât de repede pentru a recita „sala”?
  3. Atunci când dai o loviturā de stat, nu ai aresta în primul rând autorităţile? Cum pot oamenii vizaţi de pucişti să se plimbe liniştiți? Aici vreau să adresez din nou întebarea de mai devreme. Dacă eşti de partea celor aflaţi în minoritate, cum poţi avea încredere în tine pentru a da lovitură de stat?
  4. Soldaţii trimişi la locurile în care s-a descins nu stiu de ce se află acolo şi ce se întâmplă acolo. Tuturor soldaţilor le este teamă. Din nou întreb: cum ai putut să ai încredere în tine să poţi să de lovitură de stat?
  5. Dacă dai lovitură de stat în epoca internetului, de ce nu întrerupi internetul? De ce să bombardezi locuri la întâmplare? De ce ai face un plan prin care să trimiţi 6 soldati de 20 de ani să deschidă în cladiri şi să î pui în faţa poporului ca momeala?
  6. Când au avut loc protestele din parcul Gezi, Erdogan era foarte neliniştitşi agitat, dar acum, deşi este ameninţat cu pistoale, tancuri şi avioane de luptă, cum poate fi atât de liniştit?
  7. Cum poate o autoritate inteligentă să cheme pe civilii să iasă în faţa soldaţilor înarmaţi?
  8. Ce fel de dilema oamenii ies din case să lupte pentru democraţie şi să taie capul unui soldat?lovitura de stat