Jurnalist dat în judecată de către Erdoğan pentru o carte în care detaliază relațiile preşedintelui turc cu Obama

cartea potus ve beyefendi

Corespondentul de la Washington al cotidianului Hürriyet, Tolga Taniş, a fost dat in judecata de către presedintele Recep Tayyip Erdoğan pentru „insulte” și „calomniere”, aduse în cartea sa „POTUS ve Beyefendi” (“POTUS și Domnul”).

Avocatul președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ahmet Özel, a intentat un proces împotriva jurnalistului Tolga Tanis pe motiv că noua sa carte „l-a defăimat și calomniat pe președinte.” Parchetul din Istanbul a considerat procesul întemeiat din punct de vedere juridic și a lansat o anchetă împotriva lui Tanis, care lucrează drept corespondent la Washington al cotidianului turc Hurriyet.

 Cartea în cauză analizează relațiile dintre Turcia și Statele Unite ale Americii de la începutul mandatului președintelui Barrack Obama din 2009 și alegerea fostului prim-ministru Erdoğan din 2014. Conform plângerii depuse de Özel, cartea „conține afirmaţii care nu sunt altceva decât pure invenţii, de natură să afecteze reputația clientului meu (Erdogan) și să provoace poporul să ia măsuri împotriva lui.”

Parchetul din Istanbul a emis o notificare prin care se dispune depunerea unei mărturii din partea lui Tanis. Este de așteptat ca acesta să se prezinte la tribunal și să-şi depună mărturia în zilele ce vor urma.

Numele de POTUS derivă de la literele iniţiale ale titlului oficial al lui Obama din engleză “President of the United States”, iar „beyefendi” reprezintă un cuvânt turcesc ce înseamnă domn, fiind termenul folosit pentru a-l desemna pe Erdoğan în calitatea sa de prim ministru, fiind uneori folosit, de criticii săi, în mod sarcastic [echivalentul titlului de monarh medieval „sire” (“Măria Ta”)].