Jurnalist turc sub amenințare în Ucraina

 

Un jurnalist turc din Ucraina a declarat Federației Internaționale și a celei Europene a Jurnaliștilor (IFJ-EFJ) că se teme pentru  siguranța sa, după ce numele său a apărut pe o listă cu persoane care urmau să fie răpite, publicată de mass-media locală.

IFJ și EFJ au cerut autorităților ucrainene să ia măsuri urgente pentru a-l proteja pe Yunus Erdogdu, fondator și proprietar al primului site de știri turcești din Ucraina. Apelul a venit după ce  un alt jurnalist turc a fost reținut și ulterior deportat în Turcia, la mijlocul acestei luni.

Pe 12 iulie, jurnalistul turc Yusuf Inan a fost reținut de serviciile de informații turcești din Ucraina fiind acuzat că a fost membru al mișcării Guleniste, despre care autoritățile susțin că se află în spatele loviturii de stat eșuate din 2016.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată autorităților ucrainene pe 19 iulie, cerându-le să oprească procesul de deportare. Totuși, Inan, redactor-sef al News2023.com, a fost deportat în Turcia.

Câteva zile mai târziu, presa locală a publicat o listă cu încă zece cetățeni care urmau să fie deținuți și deportați în Turcia, din motive similare. Numele lui Erdogdu se afla pe această listă.

Jurnalistul a declarat pentru  EFJ că el și familia lui nu se simt în siguranță: „După ultimele evenimente de răpire a cetățenilor turci, nu mă simt în siguranță. Nu pot cere ajutor de la poliția locală sau de la serviciile de securitate pentru că serviciile turcești și ucrainene sunt în cooperare”. Erdogdu a adăugat că el nu a făcut „nimic ilegal, ci am scris adevăruri și articole obiective despre situația din Turcia și Ucraina”.

Yunus Erdogdu locuiește în Ucraina din 2005 și deține un card de presă IFJ. Acesta a făcut un apel internațional prin care solicită ajutor atât din partea autorităților ucrainene, cât și Ambasadei Repubicii Turcia la Kiev. Autoritățiile ucrainene au negat că ar exista o listă, așa cum susține jurnalistul, dar au confirmat că „detențiile fac parte din cooperarea permanentă în domeniul securității dintre Turcia și Ucraina”.