Jurnaliștii cer eliberarea lui Baransu prin difuzări de 24 de ore în direct

baransu arestat

 Un număr de jurnaliști vor cere eliberarea jurnalistului critic Mehmet Baransu, care a fost închis în martie, pentru publicarea de documente referitoare la un complot – tentativă de lovitură de stat militară datând din 2003, protestând 24 de ore în direct pe internet.

Membrii „Platformei pentru eliberarea lui Baransu”, care va include unele persoane din familia, prietenii și colegii lui Baransu, vor începe vineri protestul, adresând condițiile sale de arestare, maltratarea sa și condiţiile din penitenciarul în care este deţinut. Protestul este considerat a fi primul de acest gen din Turcia. Protestul va fi intitulat „Protestează înainte de a-ţi venni şi ţie rândul.” Baransu i-a îndemnat recent pe jurnaliști, pe politicieni și publicul larg să adopte o poziție fermă împotriva presiunilor exercitate asupra mass-mediei, indiferent de sursa.

Baransu se află în închisoare de la 1 martie, atunci când aproximativ 30 de ofițeri de poliție i-au percheziționat casa din cartierul Eyüp din İstanbul vreme de 12 ore înainte de a-l reține în vederea unui interogatoriu în legătură cu documentele prezentate de către dânsul procurorilor, în 2010, cu privire la lovitura de stat şi complotul Balyoz. Pe 2 martie, Baransu a fost arestat de cea de-a 5-a Curte Penală pentru pace din İstanbul. Una dintre acuzațiile formulate împotriva lui Baransu de către procurorul Gökalp Kökçü, care conduce investigația, este cea de a fi format o organizație ilegală armată pentru a comite o crimă, în conformitate cu articolul 220 din Codul penal turc (TCK).