Pănă și în război femeile și copii sunt ocrotiți

buket buyukcelebi

Buket Büyükçelebi, însărcinată în șase luni, împreună cu bebelușul ei, Mert, de 13 luni, se află în detenție de mai bine de trei luni, fără să știe de ce este acuzată. Femeia este închisă într-o celulă împreună cu alți 33 de deținuți. Starea de igienă a penitenciarului afectează sănătatea femeii gravide și a bebelușului ei. 

Mert, care ar trebuie să consume mâncare specifică vârstei sale,  este nevoit să mănânce aceeași mâncare cu ceilalți deținuți. Pentru că în celulă este foarte rece, bebelușul de 13 luni este îmbrăcat cu mai multe rânduri de haine. Pentru a merge la baie, femeia însărcinată  trebuie să urce și să coboare zeci de scări, de cele mai multe ori cu bebelușul în brațe. Soțul ei este în libertate, dar este singur.

Femeia în vărstă de 29 de ani este cercetător la Facultatea de Economie a Universității din Kilis și doctorand în cadrul aceleiași instituții. Deși de doi se afla în concediu fără plată, nu a scăpat de persecuțiile lui Erdogan. Pentru că dosarul ei este confidențial, încă nu știe ce acuzații i se aduc. Zilele trecute a împlinit vârsta de 29 de ani, departe de cei dragi. 

Conform principiilor  drepturilor omului, penitenciarul nu este un mediu potrivit pentru o femeie însărcinată și nici pentru bebeluși. Aglomerația și mirosul neplăcut din închisoare afectează fizic și psihic femeia gravidă. 

Toți cei care au conștiință trebuie să ia atitudine în fața acestor persecuții. Buket se află la penitenciarul din Gaziantep,  kategoria E, celula K.