Parlamentul European face apel la Turcia să „înceteze provocările” în Cipru

ab parlament

Parlamentul European a condamnat „survolările maritime” ale Turciei printr-o rezoluţie aprobată pe 13 noiembrie, spunând că aceasta din urmă a violat zona economică exclusivă  a Ciprului grecesc şi „dreptul ei superior de a explora resursele naturale care există în ea.” Se face apel de altfel şi la Turcia „să înceteze provocările” şi „ameninţările” aduse Ciprului grecesc.

Survolările maritime efectuate de Turcia „trebuie să fie văzute ca fiind atât ilegale, cât şi provocatoare,” potrivit moţiunii Parlamentului European, subliniind că acestea reprezintă o încălcare a drepturilor superioare ale Ciprului grecesc şi legislaţiei internaţionale. Turcia ar trebui să-şi retragă urgent vasele care inspectează zona economică exclusivă a Ciprului grecesc.

 „Acţiunile şi ameninţările Turciei subminează continuarea negocierilor pentru o colonizare cuprinzătoare privind problema Ciprului,” a adăugat Parlamentul European, avertizând că continuarea lor „ar putea avea un impact negativ asupra relaţiilor Turciei cu UE.”

 „Descoperirea oricărei surse de gaz ar aduce beneficii ambelor comunităţi din Cipru dacă este posibilă găsirea unei soluţii politice durabile pentru a pune capăt conflictului,” potrivit textului.

 Cu toate acestea, Ministrul pentru UE al Turciei Volkan Bozkir a spus pe 13 noiembrie că Ankara „nu va accepta” decizia Parlamentului European în privinţa rezoluţiei.

 „Aceasta nu este validă în ceea ce ne priveşte,” a precizat Bozkir, făcând referire la rezoluţie, în timpul unei întâlniri cu Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, care a avut loc la Ankara.