Pastorul Brunson: „În închisoarea din Turcia, guleniștii mi-au ridicat moralul”

Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat la jumătatea lunii octombrie (a.c), după aproximativ 2 ani de detenţie în  închisoarea din Turcia. Acesta a fost acuzat de legături cu organizații teroriste şi spionaj. După eliberare, acesta a oferit primul interviu în limba turcă.

Andrew Brunson a ieșit în fața camerelor alături de soția sa, Norine Brunson, pentru canalul VOA (Voice of America) Turkce. Acesta a povestit ceea ce a trăit în timpul reținerii sale și eliberării din Turcia. De asemenea, a ținut să menționeze dorul pentru Turcia și a răspuns la întrebări legate de acuzațiile aduse la adresa sa.

Brunson a relatat că înainte nu a intrat în contact cu nicio persoană din mișcarea Gulen, nici măcar printr-un simplu salut.

Înainte să fie arestat, acesta trăia în Turcia de 23 de ani și muncea în folosul bisericii, unde a fost trimis. El a ținut să sublinieze faptul că nu s-a ascuns niciodată : „După ce am citit rechizitoriul, nu mi-a venit să cred ce era acolo trecut…. ceva de necrezut. Timp de 23 de ani am fost urmărit de către poliție. Aceasta nu a văzut absolut nimic în tot acest timp ? Deodată am devenit persoana în stare să fac toate acestea?”, a spus Brunson.

Legat de această perioadă, Brunson a povestit: „În Turcia am trăit o nedreptate foarte mare. Acest lucru este foarte supărător pentru noi, nu dorim să intrăm în subiecte de politică, pentru că scopul prezenței noastre în Turcia a fost să-l facem cunoscut pe Iisus”.

‘Un comisar și un om de afaceri m-au ajutat enorm’

Brunson a povestit despre drumul spre înschisoare și viața de acolo. El amintește că a fost pus în celulă cu guleniști, iar într-o cameră de 8 persoane erau se aflau între 20-22 de persoane.  ‘’Colegii de camera din penitenciarul Șakran (İzmir) s-au comportat foarte frumos cu mine. A fost un an foarte greu pentru mine. M-am simțit foarte singur. În primele 6 luni am slăbit 21 de kilograme. Eram foarte stresat. Mi-a fost foarte frică. Cu mine în camera erau persoane care erau polițiști, alți funcționari, profesori, oameni de afaceri, sau foști funcționari pensionați. În celulă nu prea vorbea nimeni. De fapt erau câteva persoane care mă încurajau și îmi dădeau putere. Într-adevăr, erau câțiva inși care se străduiau să mă ajute că eram cu moralul la pământ ; din punct de vedere psihologic eram dărâmat. Era un fost director de poliție care m-a ajutat enorm și mai era un om de afaceri care m-a ajutat mult”, a spus Brunson.

‘Guleniștii sunt oameni dedicați’

La întrebarea „Vorbeați despre politică? Discutați subiecte religioase?’’, pastorul a răspuns cu sinceritate totală: ‘’Nu. Nu am pomenit deloc de politică. Da, bineînțeles că s-au discutat subiectele religioase. Ei m-au întrebat despre creștinism de câteva ori, apoi nu s-a mai deschis subiectul. De fapt ei doreau să vorbească de credința lor, am văzut că toți erau musulmani dedicați religiei lor. Eu doream să le vorbesc despre credința mea. După ce am povestit, discuțiile nu au continuat. Am povestit și atât.”

Brunson a relatat că s-a speriat foarte rău când a auzit spusele președintelui Recep Tayyip Erdoğan: „Ia preotul (Brunsun, n.r.), dă-mi preotul (Gulen, n.r.)’’.  Brunson a subliniat că ar fi vrut să aibă oportunitatea de a se vedea cu președintele Erdogan, „aș fi dorit să mă rog pentru președintele Erdogan”, a declarat el.