Politicianul kurd disparut de 73 de zile

hursit kulter

Hurşit Külter, reprezentantul partidului pro-kurd Regiunile Democratice (DBP) din provincia Şırnak, este dispărut de 73 de zile. Ultima data şi-a anunţat familia prin sms că este reţinut după care a dispărut fără urmă. Pe platformele rețelelor de socializare s-a organizat o campanie  pentru a-l găsi.

În Şırnak, unde se desfăşoară acţiuni ale armatei este interzisă ieşiri pe strazi. Pe 14 martie a început percheziţiile militare în Şırnak iar Hurşit Külter a dispărut pe 27 mai. Ultimul lucru pe care familia îl știe despre el este mesajul primit prin sms:  „Au venit să mă ridice”, iar în aceea zi, unele conturi de twitter au postat informaţii precum că acesta a fost reţinut.

De atunci şi până astăzi, de 73 de zile, nu s-a mai dat de urma lui Hurşit Külter şi nicio autoritate a statului nu a facut o declaraţie în acest sens.

Familia, prietenii, ONG-urile au început campanii pentru găsirea politicianului. În această perioadă, avocații au depus autorităţiilor 43 de cereri, fară a primi însă vre-un răspuns.

După răsturnarea de stat din 1980, în Şırnak din acea zi și  până în ziua de azi, au dispărut fără urmă 211 civili. Hurşit Külter este primul caz de dispariţie în ultimii 15  ani.

În vărstă de 32 de ani Külter a fost arestat în 2009 şi eliberat după 5 ani.