Preşedintele german, cea mai recentă victimă a atacurilor fulgerătoare ale lui Erdogan

gauck

Președintele german, Joachim Gauck a susținut luni un discurs în cadrul Universității Tehnice a Orientului Mijlociu (ODTU) din Ankara. Acest lucru l-a deranjat enorm pe Prim Ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

 Luni, Președintele Germaniei, Joachim Gauck a susținut un discurs în fața studenților din cadrul Universității Tehnice a Orientului Mijlociu. Gauck a spus în discursul său că este „îngrozit” de întâmplările negative ce au loc în Turcia. „Nu priviţi afirmaţiile mele ca fiind un amestec în treburile voastre naţionale,” a mai susținut acesta.

„Trebuie să mărturisesc că întâmplările din Turcia mă îngrozesc,” a mărturisit el, susţinând că afirmaţiile pe care le-a făcut au fost cele ale unui cetăţean ce face parte dintr-o naţiune democrată.

 De asemenea, lui Gauck nu i s-au părut normale concedierile unui număr mare de poliţişti şi judecători de către Guvern. Acest lucru va pune într-o lumină proastă întâmplările din Turcia. „Întreb în felul următor: dacă Guvernul încearcă să manipuleze deciziile Tribunalului în favoarea sa, ori să scape de ele, mai putem vorbi oare despre independenţa sistemului judiciar?”

 Prim Ministrul Recep Tayyip Erdogan a răspuns criticilor aduse de Joachim Gauck la adresa Guvernului turc. El a spus că Președintele german a abordat un comportament ce nu este demn de un om de stat. A adăugat și faptul că probabil acest lucru se întâmplă din motiv că încă se consideră pastor şi că ar trebui să-şi păstreze sfaturile pentru sine.

 Luând cuvântul în cadrul întâlnirii de marți a grupului parlamentar al partidului, Erdogan a spus că a participat la o întâlnire de două ore cu Gauck în care a explicat toate întâmplările care au loc în Turcia. El a adăugat că Preşedintele german s-a amestecat în treburile interne ale statului turc în timpul discursului său „bizar” ce a avut loc la prestigioasa Universitate Tehnică a Orientului Mijlociu (ODTU) din Ankara

 „Ce a spus la ODTU? Nu luaţi asta ca pe un amestec în treburile voastre interne, dar.. Noi am suferit mult de-a lungul timpului de pe urma acestui „dar”. Nu ne putem pierde timpul cu astfel de lucruri. Acesta este motivul pentru care el trebuie să se comporte ca un om de stat. Poate că încă se mai crede pastor – deoarece a fost pastor la un moment dat. El priveşte lucrurile prin acea prismă,” a spus Erdogan.

 După ce Gauck a pus la îndoială sistemul democratic al Turciei şi a criticat Guvernul acesteia pentru că a cenzurat internetul, controlând sistemul judiciar şi oferind autoritate mai răspândită agenţiei sale de spionaj, Erdogan a reacţionat precizând că i-a zis lui Gauck că „Guvernul său nu va tolera ca alţii să se amestece în treburile interne ale Turciei.”

 Erdogan a scos în relief faptul că retorica mai dură folosită de Preşedintele german a fost diferită faţă de cea din cadrul întâlnirii pe care au avut-o luni. În discuție a adus vorba și despre faptul că Gauck a fost pastor luteran în estul Germaniei și că a făcut campanie pentru căderea Zidului Berlinului din 1989.

 El a rostit acolo multe lucruri neclare povestite lui (de alţii). La ODTU, de ce nu te gândeşti (Gauck) la lucrurile pe care mi le-ai împărtăşit? Este trist faptul că cei care l-au găzduit (pe Gauck) la ODTU nu i-au transmis lucruri reale,” a continuat Erdogan.

 Privitor la întrebarea lui Gauck: „De ce să intervii în judiciar când deţii atât de multă putere după o victorie electorală importantă?” Erdogan a răspuns că el și Guvernul său „nu se tem.”