Profesoara „teroristă” va naşte în penitenciar: 15 luni condamnare

Ayşe Çelik, profesoara de origine turcă care a sunat în timpul emisiunii TV „Beyaz Show” de pe postul Kanal D-Turcia şi a povestit despre tragediile copiilor din Diarbakir, a fost condamnată la 15 luni de închisoare. Aceasta va fi trimisă marți, in penitenciarul Bakirköy din Istanbul. Motivul este unul cât se poate de absurd: „lăudarea terorismului şi a organizației teroriste”, scrie presa turcă.

Chiar dacă femeia este insărcinată in 3 luni, justiției turce îi este indiferent – şi aşa noului regim turc îi place să „crească” copii în închisori.

În timpul convorbirii televizate pe data de 8 ianuarie 2016, aceasta a atras atenția asupra insensibilității populației turce asupra situației din esttul Turciei, unde armata şi militanții kurzi  distrug sute de vieți. „Sunteți conştienți de ce se întâmplă în estul țării? Ceea ce se întâmplă acolo, televiziunile prezintă fix invers. Nu mai tăceți! Sunteți ființe umane, măcar arătați compasiune pentru noi! Priviți-n2, auziți-ne, dați- ne o mână de ajutor! Aş vrea să mă adresez acum profesorilor care şi-au abandonat elevii. Cu ce ochi se vor întoarce ei la aceştia? Vor avea cirajul să privească în ochii nebinovați ai copiilor pe care i-au lăsat? Păcat! Lăsați oamenii să moară…Nu mai lăsați copiii şi mamele să moară!”, a spus ea.

În urma acestor declarații, Parchetul din Bakirkoy din Istanbul s-a autosesizat şi a deschis o anchetă împotriva profesoarei Ayse Çelik. Motivul anchetei este: „amintirea şi aprecierea terorismului şi organiziției teroriste”.

Săptămâna aceasta, luni, Curtea de Apel Bakirkoy a condamnat-o definitiv, la 15 luni de închisoare cu executare.

Avocații profesoarei au invocat sarcina femeii şi au cerut ca aceasta să nu fie forțată să nască în penitenciar. Cu toate acestea, femeia va rămâne pentru 11 luni în penitenciarul Bakirkoy.