Profesor încarcerat, obligat să facă semnul „Rabaa” cu mâna

mumin koroglu
Aflat în custodie pentru presupusele sale legături cu lovitura de stat din 15 iulie, Mumin Koroglu, fost lector de fizică la Colegiul de Poliție din Ankara, a fost forțat să facă semnul „Rabaa” (care are mai multe conotaţii politice). Pe lângă toate asupririle, polițiștii l-au legat la gură cu bandă adezivă.

Semnul amintit, folosit pentru prima oară de către susținătorii Frăției Musulmane pentru a protesta lovitura de stat militară din Egipt, din 2013, constă în a arăta toate degetele de la mâna dreaptă, mai puţin degetul mare. Fiind cunoscut sub numele de „Rabaa”, semnul fost adesea folosit de către președintele Recep Tayyip Erdogan în timpul mitingurilor electorale din Turcia. Semnul „Rabaa” a devenit recent un simbol al celor pro-Erdoğan.

Conform unor mesaje WhatsApp obținute prin contul Twitter @Turkeyiniskence, lui Koroglu i-a fost lipită gura cu bandă adezivă de către polițişti, când a fost fotografiat făcând semnul Rabaa.

Fiul lectorului, Muaz Koroglu (de asemenea un fost ofițer de poliție), a fost ucis într-un accident de circulație în provincia Șanlıurfa, din estul Turciei.

Tentativa de puci din data de 15 iulie s-a dovedit a fi un mare eşec; de atunci, instituțiile statale sunt implicate într-o series de măsuri represive, întreprinzând investigații abuzive în acest sens.

40,029 oameni de toate categoriile au fost reținuți, 20,355 dintre ei sfârşind în arest. Se pare că unii dintre cei arestaţi au fost torturați în timp ce se aflau în custodie.