Profesorul demis: ‘’Acum sunt un muncitor necalificat’’

umut alakus

După puciul eșuat din 15 iulie, viața a circa 130.000 de bugetari a devenit un adevărat coșmar. Dacă ar fi să luăm în considerare și familiile lor, peste 500.000 de persoane sunt afectate de această epurare. Prin decretul din 29 octombrie, încă 10.159 de persoane au fost concediate. Unul dintre ei este Umut Alakuș. El s-a născut în orașul Damal, cel mai sărac oraș din estul Turciei. A tras din greu și a învățat la Universitatea din Istanbul,devenind învățător. Greutățile pe care le-a îndurat Umut le povestește astfel: ,,Pentru că nu aveam bani de transport, nu puteam merge la cursuri. Ca să-mi căștig existența, vara munceam în construcții și în unele zile vindeam diverse produse pe stradă”. Umut Alakuș a putut să profeseze meseria pe care o iubește cu tot suflul său, numai 7 ani. Ultimul decret a fost cel care i-a ruinat complet viața: nu va mai putea muncii în instituțiile statului. ,,Toată munca mea s-a terminat. Acum sunt un muncitor necalificat”, mărturisește Alakuș.

Din cauza faptului că a fost membru sindicatului Eğitim-Sen, acum este șomer pe viață. ,,Nici în viața civilă, nici în cea profesională nu am luat ceva. Da, am participat la proteste, dar nu am fost arestat sau învestigat. Acum, nu cunosc nici măcar motivul concedierii mele”, povestește el.
La întrebarea; ,,Ce o să faci acum?” , Alakuș a răspuns: ,,Acum sunt un muncitor necalificat. În legătură cu meseria mea nu pot să mai profesez deloc. Dacă merg la o fabrică de textile o să aranjez îmrăcămintele. Mă găndesc să merg să muncesc în construcții, acolo nu te întreabă nimeni de diplomă și asta o fac de mic. Dar să sper să fiu angajat cu carte de muncă, altfel nu o să pot să am grijă de sănătatea mea. ”