Putin ieftineşte gazul pentru Turcia şi avertizează cu privire la South Stream

putin erdogan

Turcia şi Rusia au semnat noi documente prin care se doreşte consolidarea relaţiilor dintre cele două. În conferinţa de presă comună a Preşedintelui Rusiei, Putin, cu omologul său Erdogan, Putin a anunţat o ieftinire de 6% a gazului natural transportat către Turcia, dar a şi avertizat cu privire la conducta South Stream.

Turcia şi Rusia au semnat noi documente în vederea dezvoltării sectorului economic, consolidării relaţiilor privind energia şi comerţul şi au afirmat din nou că scopul lor comun este acela de a augmenta volumul bilateral comercial la 100 miliarde dolari până în 2020.

În urma întâlnirii Consiliului pentru Cooperare la Nivel Înalt dintre Turcia şi Rusia, la care au participat preşedinţii celor două ţări, precum şi oficiali de rang înalt din partea amândurora, au fost elaborate acorduri cheie în domeniile: energetic, bancar, industrial, formarea energiei nucleare, justiţie şi comerţ, ambii preşedinţi exprimându-şi dorinţa de a consolida şi diversifica legăturile economice.

 

“Vizita lui Putin este un semn clar al progresului relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, a spus Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă de pe 1 decembrie. „Dorinţa noastră politică de a mări volumul nostru comercial la 100 miliarde dolari rămâne valabilă.”

 

Cât despre Putin, acesta a vorbit despre poziţia ocupată de Turcia în calitate de partener comercial secund de top al Rusiei, după Germania. „Privitor la cooperarea pe care o avem cu partenerii noştri turci în domeniul energiei, vom face o reducere de 6 procente de la 1 ianuarie,” a mai spus el.