Rapirile” facute de PKK, motiv de dezbateri

'PKK yeniden çocuklara yöneldi; daða kaçýrýp terörist yapýyor'

 

 

Blocul pro-kurd ce face parte din Parlament a început să depună eforturi pentru eliberarea copiilor care s-au alăturat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Liderul Partidului pentru Pace şi Democraţie, Selahattin Demirtaş a organizat o întâlnire în cursul zilei de ieri cu familiile copiilor „răpiţi” de PKK. La opt zile după răpiri, au început un protest în faţa Municipalităţii oraşului Diyarbakir. Numărul familiilor a ajuns la 16.

 „Demirtaş ne-a spus că va lua legătura cu cei din Kandil (lanţ muntos din nordul Iraqului unde se află sediul central militar al PKK-ului),” a zis Mahfuze Eren într-o declaraţie dată în numele mamelor care nu s-au putut prezenta.

Aflat în Ankara la o conferinţă de presă în Parlament, Kemal Aktaş, din Partidul Democratic al Poporului, a precizat că ei s-au implicat îndeaproape în căutarea unei soluţii pentru problema existentă. „Liderul Partidului pentru Pace şi Democraţie poartă în prezent discuţii cu familiile. Ele nu au fost abandonate,” afirmă Aktaş.

 Drept răspuns la repetatele întrebări primite despre această chestiune, Demirtaş a spus că acei copii au mers în munţi de bună voie. „A merge în munţi” este o frază folosită în Turcia pentru a face referire la cei care se alătură luptelor armate purtate de PKK în zonele montane.

Acţiunea desfăşurată de Demirtaş are loc în timpul unei presiuni publice aflată în creştere, intensificată şi de un apel venit din partea Primului Ministru recep Tayyip Erdogan pe 27 mai.

 „Hey, cei din partide, unde sunteţi?” s-a adresat Erdogan partidelor. „Câteodată mergeţi acolo (pe Kandil), faceţi înţelegeri, primiţi veşti şi vă întoarceţi cu ele. Acum mergeţi şi aduceţi înapoi copiii. Le ştiţi adresele foarte bine. Ştiţi foarte bine locul. Veţi merge, lua copiii şi vă veţi întoarce. Dacă nu, vom apela la planul B sau C,” a ameninţat Erdogan pe 27 mai.

Erdogan a abordat din nou această chestiune în timpul unei întâlniri din provincia Agri în care vor avea din nou alegeri pe 1 iunie.

 Politicienii Partidului pentru Pace şi Democraţie şi Partidului pentru Democraţie vor aduce înapoi copiii „răpiţi” de PKK deoarece au legături strânse cu grupul, a susţinut Erdogan.

„Cred că nu veţi permite sabotarea acestui minunat proces, un proces de linişte şi siguranţă,” a afirmat Erdogan, referindu-se la iniţiativa Guvernului ce stagnează de mult timp în vederea rezolvării problemei persistente.