Rețeaua de spioni turci

 

Pe 15 iulie 2016, imediat după eșecul loviturii de stat, guvernul turc a declarat stare de urgență. Se credea că scopul era să se identifice oficialii militari care puseseră la cale puciul. În mod uimitor însă, guvernul turc a început să “curețe” poporul de “elemente subversive”, lucru care s-a manifestat prin arestări în masă (profesori, polițişti, judecători, medici, cadre universitare, care sunt adversari ai “stilului de guvernare” al Președintelui Erdogan, ai dictaturii lui Erdogan, altfel spus).

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a recunoscut că listele persoanelor care urmau să fie epurate fuseseră întocmite cu mai multe luni înainte de tentativa de puci. Cu alte cuvinte, guvernul turc s-a folosit de lovitura de stat simulată drept scuză pentru a-şi îndepărta adversarii, aruncându-i în închisoare. Până în prezent, 134,194 de persoane au fost concediate, 95458 au fost reținute, iar alte 47685 au fost arestate.

Arestările în masă și epurările nu au fost, din nefericire, suficiente pentru regimul lui Erdogan; în acest sens, erdoganiştii au început să creeze o rețea de spioni în întreaga lume, inclusiv în țările europene și în SUA. De exemplu, în septembrie 2016, un ins i-a fotografiat pe doi jurnaliști anti-Erdogan, care locuiesc în SUA, iar imaginile obţinute au fost publicate în cotidianul Sabah, care este controlat de președintele Erdogan. Jurnaliștii au fost socotiţi „tradatori“ de către ziar și au fost ameninţaţi cu publicarea adreselor personale din S.U.A, dacă vor continua să critice politica lui Erdogan.

Au apărut informații că guvernul turc trimite în Europa imami, care lucrează în cadrul personalului guvernului, cu scopul de a-şi spiona concetățenii emigraţi, inclusiv pe adepții lui Fethullah Gulen. Recent, Serviciul Turc de Informații (MIT) le-a cerut ajutor autorităţilor de la Berlin în vederea extrădării a circa 300 de presupuși susținători ai lui Gulen. Drept răspuns, procurorii germani au anunțat recent că vor lansa o investigație legată de faptul   că imamii numiţi de guvernul turc îi spionează pe adepții lui Gulen pe teritoriul Germaniei.

Boris Pistorius, ministrul de interne al landului nordic Saxonia Inferioară, a declarat că „activităţile de spionaj ale Serviciului Turc de Informații ale căror ţinte sunt rezidenţi ai Germaniei constituie un fapt intolerabil și inacceptabil.“

Între timp, guvernele Suediei, Australiei și Danemarcei au anunțat, de asemenea, că Serviciul de Informații din Turcia îi investighează pe expatriaţii turci (care sunt, în cea mai mare parte, oponenţi ai lui Erdogan, inclusiv adepți ai lui Gulen care trăiesc în țările lor). Ancheta demarată de MIT a fost catalogată drept contrară legilor acestor țări.

Rapoartele pirivind activitățile de spionaj ale Turciei constituie cele mai recente exemple de creare a unei rețele de spioni în Europa și în S.U.A, lucru care nu face altceva decât să-l ajute pe președintele Erdogan să-şi consolideze dictatura personală.

Sursa: turkishpedia.com