Sateliţii surprind transformarea „gri” a Istanbulului din ultimul deceniu

istanbul gri

O comparaţie făcută între 20 de poze prin satelit cu Google Earth arată cum s-a schimbat Istanbulul, cu mai mult beton şi mai puţine spaţii verzi în ultimul deceniu.

Explozia de construcţii continuă prin proiecte de dezvoltare controversate care au atras mânia localnicilor şi ecologiştilor, aşa că Mutlu Kent, un blog urban, a strâns poze de satelit ale Istanbulului pentru a compara înfăţişarea diferitelor zone din ziua de azi cu cea de acum 10 ani de zile.

Yaşar Adnan Adanali, doctorand turc în cadrul Institutului urbanistic internaţional de la Universitatea Tehnică din Berlin, a scris o postare pe blog pe 29 octombrie conform căreia „toate spaţiile goale din Istanbul sunt acum pline” datorită transformării.

 „Antreprenorii din domeniul construcţiilor sunt mobilizaţi în vederea umplerii tuturor spaţiilor goale ce ar trebui protejate pentru a construi mall-uri profitabile, zone rezidenţiale şi proiecte de hoteluri. Mentalitatea de guvernare este de asemenea mobilizată pentru a-şi pune amprenta pe oraş şi a-l cuceri,” a spus Adanali.