Semne de întrebare în cazul sinuciderii  generalului Ismail Cakmak

 

ismail-cakmak-general

İsmail Çakmak, Ofițerul Colonel al Brigăzii Comandamentului  23 din Samandra (Istanbul), a fost detașat la Unitatea militară din Republica Turcă a Ciprului de Nord. Comandantul de regiment nu l-a trimis la cursuri zicând ,,Avem nevoie de personal”.

În noaptea de 15 iulie a fost chemat de acasă, cu ordinul ,,Sarcină Urgentă”. De asemenea, i s-a spus că „Există o revoltă a cetățenilor”. El a ieșit în grabă fără să-și mai ia pistolul. Lui Cakmak i s-a dat sarcina de a ține podul Kartal. În diminața de 16 Iulie a sunat-o pe soția lui zicăndu-i ,,Eu sunt la datorie”.

Pe 17 iulie, Ismail Cakmak  a fost detașat în funcția de comandant al Regimentului. Pe 18 iulie a fost chemat pentru interogare iar pe 20 iulie a fost arestat și trimis la penitenciarul Silivri.

În aceeași zi, soția sa, Özden Cakmak s-a dus la Penitenciarul Silivri pentru a-l vedea, dar nu s-a putut. Ziua următoarea arestării, femeia a mers din nou în Silivri și a depus bani în contul penitenciarului. Cei arestați nu au voie să dețină bani la ei.

În dimineața zilei de 23, pe o pagina de internet era o știre de ultimă oră, cu titlul: ,, Colonelul Gulenist s-a sinucis în penitenciar”. Fata a sunat-o pe mama ei plăngând ,,Mamă, Tată! E adevărat că s-a sinucis?”. În timp ce la televizor erau știri despre sinuciderea Colonelului, fratele acestuia a sunat la penitenciar pentru a verifica informațiile. Socul a fost și mai mare când cei de aici au spus că ”Nu  există așa ceva, este o  minciună”. Soția și fratele colonelului nu i-au crezut și au plecat imediat la Silivri. Pe drum către penitenciar li s-au spus că l-au trimis la Instituția de Medicină Legală. Colonelul Ismail Cakmak s-a sinucis în celula nr 25 din penitenciarul Silivri.

darbe9

De aici, ațele se încurcă și mai tare, iar povestea devine din ce în ce mai greu de descifrat.  Trupul neînsuflețit al lui Cakmak era la Instituția de Medicină Legală. Delegații institutului i-au spus lui Serkan Cakmak  – fratele Colonelului – să aducă o husă (sac) pentru a lua corpul neînsuflețit.  S-a închiriat o mașină de transport funerar. Defunctul a fost dus în provincia Iyidere din județul Rize pentru a fi îngropat. În mod normal, la moschee se citește rugăciunea de înștiințare a decesului (Sala), însă, cineva –  ordin de sus -, a împedicat această acțiune. După lungi insistențe din partea familiei, a fost anunțată moartea lui Ismail Cakmak.

 

ATUNCI CUM S-A SINUCIS?

Bazându-mă pe declarațiile deținuților, le-am explicat mai devreme cititorilor cât de greu este să te sinucizi în închisoare. Colonelul Ismail Cakmak era ținut în aceeași cameră cu Subofițerul Gokhan. Amândoi au făcut sportul de dimineață. După ce urcau 18 trepte, ajungeau la camera unde se aflau paturile. Gokhan se duce în cameă de dormit, Cakmak rămăne în zona publică. Familiei i s-au spun lucruri diferite: Ismail Cakmak s-a sinucis, deși cântărea 80 de kg. Unii zic că a folosit ața de la pătură, alții zic că și-a făcut sfoară din cearșeaful patului. Soția sa nu crede nici că ar fi fost Gulenist și nici că s-ar fi sinucis. Aceasta cere ca reputația și demnitatea soțului să fie spălată. Ozden Cakmak nu poate uita momentul când un delegat i-a spus pe un ton foarte relaxat: ,, Ce revenire mai vrei, omul a murit”.