Sudanezii i-au predat lui Erdogan un stimat om de afaceri

Serviciile de informaţii turce (MIT) l-au repatriat în Turcia, la începutul săptămânii, pe un reputat om de afaceri,  acuzat că ar fi ”finanţator” al mişcarii Hizmet. Locația omului de afaceri a fost identificată în cursul unei operaţiuni comune între serviciile de informații turce și cele sudaneze, a informat agenţia de stat Anadolu.

Omul de afaceri, Memduh Cikmaz, și-a mutat afacerile la începutul anului 2016 în Sudan, dupa ce guvernul turc i-a confiscat fabricile din provincia Çorum, pentru presupuse legături cu mişcarea Gülen.

Omul de afaceri turc a deschis în Sudan o fabrica de cărămidă, aflată încă în funcțiune și a cărei activitate a fost apreciată de autoritațile sudaneze.

Autoritățile turce au cerut sudanezilor arestarea omului de afaceri Memduh Cikmaz, la începutul lunii septembrie. După 81 de zile de detenție în Khartoum, a fost repatriat în Turcia, luni.

Rudele care au aflat din presă că omul de afaceri a fost repatriat, au declarat după publicarea fotografiilor cu acesta încătușat, că a slăbit aproape 30 de kilograme.

Omul de afaceri, Memduh Cikmaz, a fost premiat în 2013, pentru investiții facute în orașul său natal, Corum, de către președintele de atunci, Abdullah Gul,  După puci, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent şi îi ”vânează” pe presupuşii partizani ai lui Gulen din Turcia şi din străinătate.

Potrivit Anadolu, MIT a înfiinţat o echipă specială ce se ocupă de localizarea și repatrierea fugarilor gulenişti, care s-au refugiat în străinătate.