A treia dispariție suspectă: Profesor concediat în cadrul măsurilor represive, nu a mai fost vazut de 21 zile

Cengiz Usta, un profesor în vârstă de 44 de ani, care a fost demis din funcție, în cadrul represiunilor de după puciul de anul trecut, vizând eliminarea elementelor ostile din instituțiile de stat, lipseşte de pe data de 04 aprilie 2017, cum e şi cazul altor doi profesioniști din domeniul educației, care e posibil să fi fost răpiţi în cursul aceleiași săptămâni.

Toate cele trei cazuri au în comun faptul că toate victimele și-au pierdut locurile de muncă pe fondul unei represiuni guvernamentale  împotriva disidenților, iniţiate în urma tentativei de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016.

Usta era profesor la Școala primară Cumhuriyet din districtul Torbalı din Izmir, înainte să fie demis în urma unui decret privind instalarea stării de urgență în septembrie 2016.

„Fratele meu şi-a lăsat fiica acasă, ieșind să plătească întreținerea pentru lifturi. De atunci nu s-a mai întors. Un martor susține că fratele meu a fost forțat să urce într-o mașină de către doi bărbați pe strada Abdulkadir. Acest lucru a fost înregistrat în evidențele poliției”, a declarat fratele mai mare al profesorului Selim Usta presei locale. „Cei doi copii ai săi și soția sunt devastaţi“, a adăugat Selim.

Pe 8 aprilie, o femeie din Ankara, Ülkü Çapan, a susţinut, într-o serie de tweet-uri, că soțul dânsei, Turgut Çapan, fost angajat al Universităţii Turgut Özal (închisă de guvern), ar fi fost răpit pe 31 martie. Tweet-urile lui Ulku au atras atenție pe site-urile de socializare, iar femeia a postat, de asemenea, un video în care îşi explica povestea în detaliu. Ea a spus că un prieten al soțului ei a trecut pe la ea acasă pe 1 aprilie să-i spună că Turgut a fost răpit.

La numai o zi după presupusa răpire a lui Turgut Çapan, Onder Asan, un profesor de filozofie care a ajuns fără loc de muncă după ce guvernul a închis școala la care lucra, a dispărut pe 01 aprilie, potrivit soției sale, Fatma Asan. Fatma, de asemenea, a susținut că Turgut Çapan a fost văzut în același apartament cu o zi înainte ca soțul ei, Önder, să o viziteze.

Deși motivele reale pentru presupusa răpire a celor trei sunt încă necunoscute, mai multe informaţii culese anterior şi prezentate proiectului “Turkey Purge”, precum și o serie de alte articole mass-media au relatat mai multe incidente misterioase de răpire care-i implică pe adepții mișcării lui Gülen sau pe alte persoane din grupurile care adresează critici la adresa guvernului turc.

Ziarul turc de stânga Evrensel a raportat pe 10 ianuarie că Zeynep Tunçel, cititoare si distribuitoare a ziarului, a fost răpită și bătută de un grup de persoane neidentificate care au acuzat-o de rezistenţă anti-guvernamentală.

Guvernul a dat vina pe mișcarea Gülen pentru tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016, arestând 47.000 de oameni care aveau tangenţe cu acest grup. Sute de școli și cămine au fost închise în baza acestor acuzaţii -printre acestea aflându-se şi Universitatea Turgut Özal-, mai bine de 134.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, inclusiv zeci de mii de profesori și cadre universitare. Mișcarea lui Gülen neagă cu tărie că ar fi avut vreun rol în cadrul puciului.

*Articolul este publicat  la turkeypurge.com, și tradus în română