Turcia A Încarcerat 228 Jurnaliști, Un Nou Record Mondial

Numărul jurnaliștilor închiși în Turcia s-a ridicat la 228 (un nou record mondial!), în contextul în care represiunea fără precedent împotriva presei libere, independente și critice la adresa regimului autoritar al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, nu pare să se atenueze prea curând.

Centrul pentru Libertate (SCF), o organizaţie de monitorizare și apărare a drepturilor omului, cu sediul la Stockholm, ne raportează faptul că, până pe data de 1 aprilie 2017, au fost închiși în Turcia 228 de ziariști și alte persoane lucrând în domeniul mass-mediei. Dintre acestea, 194 au fost arestate preventiv, fără a li se fi intentat proces. Cei mai mulţi nu au fost puşi sub acuzare.

Numai 21 de jurnaliști au fost condamnați, aflându-se momentan în închisorile turcești. 13 jurnaliști sunt în prezent în detenţie, nefiind (oficial) arestați. Surprinzător, au fost emise mandate de detenție pentru 92 de jurnaliști în exil sau care nu au fost deocamdată interceptaţi în Turcia.

Lista actualizată se poate găsi pe site-ul SCF, putându-se căuta orice persoană după nume, prenume, statut, data arestării, închisoarea în care se gaseşte, organele mass-media la care este afiliată, domeniul în care a lucrat.

Mai mult decât atât, SCF a reuşit să identifice în cele din urmă 22 de jurnaliști arestați care au lucrat pentru Corporaţia Turcească de Radio şi Televiziune (TRT), o rețea de radiodifuziune de stat. SCF nu a inclus aceste nume în listele sale anterioare, deși cunoștea – fără îndoială – numărul total, având în vedere nu a fost în stare să le identifice doar pe bază de nume.

Unul dintre cele mai bizare cazuri legate de libertatea presei din Turcia îi implică pe 21 de jurnaliști închiși, care urmau să fie eliberaţi pe durata procesului, în urma hotărârii unei instanțe din Istanbul, emise vinerea trecută. În pofida ordinului, aceştia au fost imediat reținuți de către autorități, fiind din nou privaţi de libertate, în situaţia în care petrecuseră deja opt luni după gratii. Când au fost reținuți, familiile și cei dragi îi așteptau afară la închisoarea Silivri, după ce aflaseră de ordinul de eliberare.

La câteva ore după comunicarea deciziei, procurorii turci au lansat o nouă investigație în privinţa a 13 din cei 21 de jurnaliști, reținându-i pe aceştia. Obiecțiunea procurorului privind eliberarea celorlalţi 8 jurnaliști a fost, de asemenea, acceptată de către instanța de judecată. Astfel, niciunul din aceşti 21 de jurnaliști nu a fost eliberat. Se consideră că acest scandal constituie un nou val de presiuni exercitate asupra sistemului judiciar, sugerându-se că nici chiar instanțele judecătoreşti nu îndrăznesc (cel puţin pe moment) să-i elibereze pe jurnaliști ori pe ceilalţi zeci de mii de oameni nevinovați închiși la ordinal puterii de la Ankara.

Jurnaliștii din Turcia sunt acuzaţi că fac parte dintr-o organizație teroristă, sunt acuzaţi de răspândirea propagandei teroriste, precum și de faptul că au încercat să răstoarne guvernul actual. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă oferită de guvern pentru presupusele infracţiuni, în afara simplei existenţe a unor articole publicate, a unor mesaje pe Twitter și a unor cărți scrise. Aproape 90 la sută dintre jurnaliștii victimizaţi au fost închiși după tentativa eșuată de puci din data de 15 iulie 2016.

Turcia este cel mai teribil temnicer al lumii, în ceea ce-i priveşte pe jurnaliști. Mai bine de jumătate dintre jurnaliștii care se află în închisoare din întreaga lume sunt în Turcia, care este membru al Consiliului Europei (CoE) și candidat la Uniunea Europeană.