Turcia: Sergent demis și arestat în numele altcuiva

 

Sergentul Mehmet Şenturk era în misiune în provincia Bitlis, din estul Turciei, în perioada evenimentelor din vara lui 2016. După puciul eșuat din 15 iulie, şi el a avut parte de aceeași soartă a miilor de oameni persecutați. Mai avea 15 zile până la pensie când a fost demis din functie, la o luna si jumatate după lovitura de stat.

Șenturk s-a întors în orașul natal Tokat, la părinții săi. A trimis o scrisoare în Bitlis pentru a-și cere drepturile. Bărbatul nu a fost lăsat în pace nici în orașul natal. Pe 18 ianuarie 2017, polițiștii au venit și l-au arestat.

El a fost tinut în arest timp de șase luni pentru utilizarea aplicatiei ByLock. Șase luni mai târziu s-a aflat că de fapt nu el trebuia arestat, ci altă persoană cu acelasi nume, din provincia Malatya.

Mehmet Senturk a fost eliberat imediat şi a fost achitat deja acum câteva zile. Acum se luptă cu sistemul pentru a se reîntoarce la post, pentru a-și recupera drepturile. Într-o declarație pentru portalul de știri Diken.com.tr, Senturk, a spus: „Mama mea s-a îmbolnavit de inimă, soția mea suferă de tulburări psihologice”. Ambele folosesc continuu medicamente. Atâta timp cât eu am stat în închisoare, familia mea a fost foarte tristă”.