Un student de 21 ani a fost condamnat la 21 de ani fara a fi prezent la proces

 

Alișan Taburoğlu, este un student arestat la penitenciarul din Burhaniye, un oraş mic din vestul Turciei. Acesta a scris o scrisoare în care vorbește despre problemele cu care s-a confruntat în timpul judecății și transferului său la închisoare.

Taburoğlu a afirmat că, într-un proces nu i s-au cerut actele de identificare, iar fizic nu a ajuns niciodată într-o sală de judecată. Taburoğlu relatează că nici măcar odată nu a fost dus la process: „am 21 de ani și am fost condamnat la 21 de ani de închisoare”, potrivit scrisorii publicate pe protalul de știri t24.com.tr

Taburoglu, student al Universității Akdeniz din Antalya, a afirmat că avocații care îl apărau, fuseseră și aceștia arestați din cauza altor procese pe care le apărau. „Dacă nu există cineva care să te poată apăra, pofită de ocazie să te judece pe nedrept’’, a explicat acesta.

„Am fost reținut, torturat și arestat de instanță doar pentru că am dorit educație gratuită și dreptate. Deoarece am participat la declarații de presă organizate ca activități democratice, deoarece sunt interesat de problemele țării mele, sunt  în închisoare de aproape doi ani „, a spus Taburoğlu. El a adăugat că a fost transferat de la închisoarea Silivri din Istanbul, la închisoarea Burhaniye din provincia Balikesir de vest, la începutul anului 2017, fapt care i-a a afectat profund rezultatul procesului său.

Starea de urgență a permis instanțelor să realizeze procese, în absența inculpaților și să folosească sistemul de voce și imagine IT (SEGBİS) pentru a primi mărturii.

„Când participați la ședința prin SEGBİS, avocatul nu este fizic alături de inculpat. Avocatul și inculpatul nu pot comunica între ei, fără ca nimeni să vadă și să asculte. Pârâtul nu se poate confrunta cu cei care depun mărturie în instanță, nu poate examina documentele sau fotografiile prezentate „, a scris Taburoğlu. El a adăugat că cei care participă la audieri nu reușesc să înțeleagă dacă inculpatul este sau nu sub presiune, în închisoare.

Taburoğlu a înaintat o cerere către instanța de judecată de la Istanbul în timpul audierilor sale, dar cererea sa a fost respinsă. În consecință, instanța s-a pronunțat în absența lui Taburoğlu și a avocatului său. De asemenea, Taburoğlu nu a avut șansa de a depune mărturie.

„Cazul meu nu este singurul. Știu sute, chiar și mii de persoane care se confruntă cu aceleași nedreptăți. Dar aceste probleme ar trebui rezolvate, dacă sunt expuse și dacă societarea noastră va avea cunoștință despre aceste nedreptăți și va critica aceste practici”, a conchis stundentul de 21 de ani.