Erdoğan: Twitter unul dintre cei mai mari ”dușmani ai mei”!

tayyiperdogan

 

Acțiunea începută în 17 Decembrie, în care mai mulți oficiali turci au fost implicați în acte de corupție și luare de mită, a dus la mari schimbări în viața socială a țării. Potrivit cotidianul Taraf, ”Twitter a deschis o nouă pagină în Turcia în ceea ce privește conflictul în curs de desfășurare între guvern și societatea civilă / noua media, așa cum s-a întâmplat în mai multe alte țări.”

Scurgerile de informații ce au avut loc în urma înregistrărilor telefonice precum și blocarea Twitter-ului, au creat mari scandaluri pe scena politică și socială a Turciei. Accesul la Twittera fost blocat până de curând, după ce Prim-Ministrul Erdogan a făcut un anunț public prin care acuza compania de nerespectarea hotărârilor judecătorești.

Interdicția a fost revocată după ce Curtea Constituțională a hotărât că decizia de închidere a fost neconstituțională. Deranjat de acest fapt, el a numit platforma mass-media ca fiind un ”pericol pentru societate”.

Editorul ziarului Taraf, Umut Aslanbay, a mentionat că cele mai multe oficialități încearcă să elaboreze legi în conformitate cu atitudinile lor, iar Guvernul nu vede un lucru rău în a-și încălca propriile legi. ”Oficialii statului nu se simt obligați să acționeze în funcție de cartea pe care ei însuți au scris-o. Dacă este necesar, pot scrie alta nouă,” a comentat acesta. Tot el, este de părere că ”acțiunile contra-violență, realizate de utilizatorii Twitter au fost virtuale însă, au fost percepute într-un mod aspru și real de către Guvern.” 

O altă afirmație legată de modul injust la care au apelat autoritățile turcești, a fost aceea că ”statul a recurs la instrumentul său de violență prin blocarea accesului la Twitter și YouTube. Apoi a început să justifice ceea ce a făcut, invocând ideea de trădare a unității naționale. Cu toate acestea, a fost evident faptul că interdicția nu a funcționat.”

Aslanbay a mai adăugat că reacția este o ”formă tăcută de violență” urmărită în prezent de către Guvern. ” Sustragerea de la această presiune prin știri despre celebrități, sport, umor sau implicare, a fost foarte bine-cunoscută de mass-media din Turcia pentru o lungă perioadă de timp. Dar, aceasta este o poziție adoptată de către un protestatar învins. Este ca și cum recunoaște înfrângerea strigând un slogan în timp ce își provoacă auto-vătămare sau sinucidere,” a supus acesta.

Editorul de la Bugün daily, Tarık Toros, a scris că ”interdicțiile asupra Twitter si YouTube au reprezentat adevărata imagine a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP)”. ”Circulația ziarelor pro-guvern, este o altă etapă prin care se încearcă a crea o imagine media omogene iar, internetul este o platformă alternativă la mass-media tradițională. Cel din ură fiind limitat printr-o decizie arbitrară, pentru a preveni orice comentariu negativ cu privire la guvern,” a mai adăugat el.