Turcia trebuie să plătească milioane de euro Ciprului grecesc pentru intervenţia din 1974

AIHM'den Kibrisli Rumlara tazminat karariCel mai important corp al drepturilor omului din Europa obligă Turcia să plătească zeci de milioane de euro drept compensare Ciprului grecesc. În anul 1974, Turcia a  „încălcat drepturile omului”  în operaţiunea militară în Cipru. Această hotărâre a fost respinsă  în totalitate de Ankara.

 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a amendat Turcia cu 90 de milioane euro pentru că  a încălcat drepturile omului în anul 1947, atunci când a realizat o intervenșie militară în insulă grecească.

 Tribunalul a hotărât ca Turcia să plătească Ciprului grecesc 30 de milioane euro pentru prejudiciul moral suferit de „rezidenţii greco-ciprioţi inclavaţi” din Peninsula Karpas, potrivit unei declaraţii oferită de Consiliul Europei la care este ataşat Tribunalul.

 Aceasta nu respectă legea internaţională şi nu are nicio importanţă în ceea ce ne priveşte,” a precizat Ministrul de Externe Ahmet Davutoglu în timpul unei conferinţe de presă înainte ca tribunalul din Strasbourg să dea verdictul în cazul care a durat 20 de ani.

 Potrivit hotărârii, Turcia trebuie să plătească suma stabilită statului greco-cipriot ce urmează să o distribuie victimelor individuale sub supravegherea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Davutoglu a criticat hotărârea judecătorească din punct de vedere al perioadei în care s-a dat, o perioadă în care oficialii turci şi cei greco-ciprioţi poartă discuţii cu privire la reunirea insulei. Săptămâna trecută, cele două părţi au început să poarte discuţii intense pe tema celor mai complicate chestiuni ale problemei cipriote, inclusiv cea a proprietăţii.

 Niciuna dintre părţi nu a putut raporta vreun progres semnificativ al discuţiilor până la momentul actual, în ciuda noii motivaţii de a rezolva problema diviziunii în insulă în vederea dobândirii de noi rezerve energetice găsite în estul Mediteranei.

Davutoğlu a spus că hotărârea ar putea afecta în mod negativ atmosfera psihologică din timpul negocierilor de pace.