Turcia se află pe locul întâi în lume la numărul deceselor din minele de cărbuni

Mahsur kalan isciler sag cikarilmaya calisiyorÎn Turcia au avut loc cele mai multe decese datorate accidentelor din mine per 1 milion tone de cărbuni extrase, arată un raport realizat de Fundaţia de Cercetare a Politicilor Economice din Turcia. Astfel, numărul deceselor per 1 milion de tone a fost în anul 2008 în Turcia de 7.22 de ori mai mare decât cel din China (1.27) şi de 361 de ori mai mare decât cel din SUA (0.02).

Potrivit „Raportului de Evaluarea a Accidentelor Miniere şi a Consecinţelor acestora,” cele mai puţine decese înregistrate per milioane de tone de cărbuni au avut loc în anul 2006 (256 decese). În anul 2003, numărul a fost de 923. Între anii 2000 şi 2008, în Turcia au murit între 256-923 de persoane, în comparaţie cu 150-411 din China anual şi între 1-6 persoane anual în SUA în aceeaşi perioadă.

 Datele strânse de Organizaţia Internaţională a Muncii arată că în ultimii trei ani în Turcia s-au înregistrat cele mai multe decese în mine. În ultimii 31 de ani acolo au avut loc 14 accidente miniere, cel mai recent fiind cel din Soma, în care au murit aproximativ 274 mineri.

 Accidentele miniere sunt des întâlnite în Turcia. Cel mai grav dezastru minier din Turcia a avut loc în anul 1992, când o explozie de gaze a ucis 263 de muncitori aproape de portul la Marea Neagră din Zonguldak. Mineritul este răspunzător de mult mai multe fatalităţi decât orice alte surse energetice din cauza condiţiilor de muncă precare existente în ţări precum China, Turcia, Africa de Sud, Indonezia şi Columbia.

Partidul AK ar trebui să fie considerat vinovat pentru neglijenţa din Soma.

 Guvernul din Turcia ar putea fi tras la răspundere şi acuzat de posibilă neglijenţă în urma exploziei miniere care va deveni probabil cea mai dezastruoasă din istoria naţiunii.

 Pe site-urile de socializare nu au întârziat să apară reacţii. Politicienilor li se cer demisiile, iar observatorii au precizat că politicienii ce fac parte dintr-un stat dezvoltat din punct de vedere democratic ar trebui să fie traşi la răspundere pentru că nu au adoptat toate măsurile necesare asigurării siguranţei la locul de muncă.

 

MANISA SOMA KOMUR OCAGINDA PATLAMA

PM turc: exemple de accidente ale secolului 19 din Anglia, dovedă că acestea sunt „obişnuite”

 În timpul conferinței de presă din 14 martie, după dezastrul din Soma, Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan a dat exemple vechi de secole pentru a-şi apăra Guvernul. El a făcut referire la un accident minier ce a avut loc în Marea Britanie în anul 1838.

 „M-am gândit la trecutul Angliei. 204 de persoane au decedat după ce o mină s-a prăbuşit în anul 1838. În 1866, 361 de mineri au murit în Anglia. Într-o explozie din 1894, 290 de persoane au murit,” a ţinut să demonstreze Erdogan într-o vizită efectuată în oraşul trist Soma.

 „Să vorbim despre America, de exemplu, cu toată tehnologia de care dispune… În 1907, 361 de mineri au murit acolo,” a adăugat el. „Acestea sunt lucruri obişnuite.”

 Primul Ministru a mai dat şi exemple de accidente miniere din secolul 20 din Franţa şi Japonia. „În 1924, 1.549 persoane au murit în China din cauza unui amestec de gaze şi cărbuni,” a zis Erdogan.

 Erdogan a promis că Guvernul va investiga cauzele accidentului, însă a subliniat că mina din Soma era considerată „una dintre cele mai sigure din Turcia.”