Protest în Soma: Băiat în vârstă de 13 ani chemat să dea declaraţii

Marți, A.K, un băiat în vârstă de 13 ani, a fost chemat să dea declarații cu privire la protestul din Soma.  El a apărut sâmbătă pe prima pagină a ziarelor datorită faptului că a fost tras de guler de doi polițiști în timpul manifestațiilor. 

 Reprezentanţii Biroului Guvernatorului din Izmir  au negat acuzaţiile aduse celor doi poliţişti, spunând că poliţia nu ar fi tratat cu violenţă copilul în timpul protestelor împotriva dezastrului minier din Turcia care au avut loc în mina din Soma pe 13 mai.

Potrivit unei declaraţii date de Birou luni, relatările din mass-media sunt false, deoarece băiatul nu a dat semne că i-ar fi fost teamă în timpul confruntărilor cu forţele de poliţie. Copilul nu mai ajunsese acasă timp de trei zile, iar în acel moment fusese prins şi trimis a doua zi familiei lui. De asemenea, în declaraţia dată presei, Biroul susţine că pantalonii băiatului nu se udaseră de frică, ci din cauza maşinilor de poliţie care speriau protestatarii udându-i cu apă.

 Pe lângă asta, copilul se alăturase „grupurilor marginale,” iar poliţia a fost nevoită să recurgă la violenţe în momentul în care protestatarii au ignorat îndemnurile de a abandona protestul neautorizat. Acețtia din urmă au aruncat cu pietre, asaltând poliţia.

 A.K. s-a prezentat la Tribunal împreună cu familia sa.