Tribunalul nu a reuşit să aresteze operatorul minei, iar Parlamentul discută moţiunile

 TBMM Genel Kurulu

Un tribunal din Turcia a respins o cerere de emitere a unui mandat de arestare pe numele operatorului minei din Soma. Parlamentul a continuat să poarte discuţii pe baza a 11 moţiuni propuse de Guvern şi două partide de opoziţie pentru a începe o investigaţie parlamentară cu privire la dezastrul care a ucis 301 mineri în Soma.

 În cea de-a doua sesiune a moţiunilor, Ministrul Muncii şi Siguranţei Sociale, Faruk Celik a luat cuvântul spunând că energia electrică a ţării şi politicile aplicate în mine trebuie revizuite. „Această investigaţie este foarte importantă. În urma ei cu siguranţă vor ieşi la iveală lucruri importante. Cei responsabili vor fi descoperiţi fără îndoială de consiliile de inspecţie,” a spus Celik.

 Din cauza lipsei de oxigen, 301 mineri care se aflau în momentul izbucnirii incendiului în mină au decedat. Opt persoane au fost arestate în decursul investigaţiei. Până în momentul de față, au fost reținuți directorii şi angajaţii Soma Coal Enterprises, compania care deţine mina. Niciun oficial din Guvernul ţării nu şi-a dat demisia până acum.

 Toate partidele din Parlament au înaintat moţiuni pentru începerea unei anchete parlamentare. Cele 11 moţiuni au fost combinate în una singură.