Catastrofa din Soma: 432 de copii au rămas fără taţi

Soma Patlama Mezarlik

Dezastrul de săptămâna trecută, ce a avut loc în mina din Soma, provincia Manisa, a lăsat 432 de copii fără taţi.  Vârsta medie a copiilor fiind doar de 10 ani, au anunţat joi, oficialii guvernului.

Ayşenur Islam, Ministrul Familiei şi Politicii Sociale, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul Directoratului pentru Dezastre şi Management în caz de Urgenţă, unde a făcut public numărul victimelor implicate în tragedia minieră. Islam a anunţat că că 217 dintre mineri aveau copii.

 432 de copii, cu vârsta medie de 10 ani, vor creşte fără taţi. Aceasta a mai spus şi că 255 dintre mineri erau căsătoriţi, 46 celibatari şi 84 nu aveau copii.

 Angajaţii Ministerului nu au putut găsi informaţii despre 11-12 mineri deoarece, membrii familiilor lor îşi părăsiseră casele pentru a participa la ceremonii de înmormântare în alte locuri. Islam asigură că se depun eforturi pentru a ajunge la aceste familii.

 „Nu-i putem aduce înapoi pe taţii, soţii sau fiii familiilor, dar încercăm să avem grijă de restul membrilor acestora,” a precizat Atalay, în timp ce Islam a adăugat că lucrul cel mai important acum este să se asigure că aceste familii îşi continuă vieţile liniştiţi.

 Ministrul Islam a confirmat că numărul minerilor decedaţi în mină a fost de 301, 486 fiind răniţi şi 122 spitalizaţi.

Ea a subliniat că oficialii guvernamentali vizitează familiile victimelor şi pregătesc rapoarte despre situaţiile lor. Sunt incluse informații legate de copii, nivelul lor de educaţie, dacă deţin o casă, etc. Opiniile şi cerinţele familiilor sunt notate de asemenea de oficiali, a mai spus ea.

 Potrivit lui Islam, au fost lansate câteva campanii de ajutorare a familiilor din Soma, iar toate ajutoarele vor fi strânse de Directorat: „Toate ajutoarele strânse pentru Soma vor fi cheltuite, până la ultimul bănuţ, pentru supravieţuitorii dezastrului şi familiile victimelor,” a zis ea.

 Islam a ţinut să menţioneze că ministerul condus de ea lucrează la un program care va oferi sprijin psihologic familiilor victimelor şi că organizaţiile de voluntariat, experţii şi instituţiile de societate civilă ar trebui să contacteze ministerul pentru a lua parte la acest program.

Un program asemănător fusese iniţiat în anul 2011 de Ministerul Familiei şi Politicii Sociale în provincia Van ca urmare a cutremurului ce avusese loc, şi-a amintit ea.

 Incidentul din Soma este cel mai grav accident minier din istoria ţării. Minerii cu decedat sufocaţi fiind cu monoxid de carbon. Cauza incidendiului nu se cunoaşte încă.