Mavi Marmara: Instanţă din Turcia a emis mandate de arestare pentru comandanţii israelieniMavi Marmara: Instanţă din Turcia a emis mandate de arestare pentru comandanţii israelieni

mavi marmara

 

Un tribunal din Turcia a emis un mandat de arestare pentru patru trupe de comandanţi israelieni, din cauza rolului pe care l-au jucat într-o descindere mortală pe vasul Mavi Marmara în anul 2010. A fost emis mandate de arestare și pentru un fost şef al Statului Major General. Incidentul s-a soldat cu moartea a opt turci şi a unui turco-american; acesta afectând foarte mult relaţiile dintre Turcia şi Israel care s-au îndreptat spre ostilităţi vădite. SUA a încercat să intervină pentru a calma tensiunile.

Cea de-a 7-a Instanţă Supremă Penală a ordonat arestarea lui Gabi Ashkenazi, fostul şef al Forţelor de Apărare israeliene, comandantului Forţelor Navale Eliezer Marom, Generalului Major şef al Serviciului de Spionaj Militar israelian Amos Yadlin şi Şefului Serviciului de Spionaj al Forţelor Aeriene Generalul Avishai Levi.

În plus, instanţa va cere Interpolului să emită o Notă Roşie pentru oficialii militari israelieni, potrivit relatărilor din mass-media, Turcia.

 Decizia va îngreuna cel mai probabil eforturile de a normaliza legăturile dintre ţări, ambele aliate apropiate ale Washingtonului. Acesta din urmă, a depus o cantitate de energie diplomatică destul de mare pentru a face ca cele două părţi să treacă peste problemele existente.

Observatorii consideră că aranjamentul reprezintă un pas cheie în cooperarea dintre cele două ţări, de a înfrunta provocările şi ameninţările siguranţei din regiunea turbulentă.

Descinderea de pe Mavi Marmara a făcut ca relaţiile dintre Turcia şi Israel să fie încordate timp de patru ani în ciuda implicării personale a Preşedintelui Barack Obama care l-a convins cu succes pe Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu să-şi ceară scuze. Către sfârşitul vizitei lui Obama în Israel, Netanyahu l-a sunat pe Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan şi şi-a cerut scuze pentru descinderea ce avusese loc pe vas.

Turcia a primit scuzele, dar a insistat pe două pre-condiţii înainte de normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări – ridicarea blocadei din Fâşia Gaza şi compensaţii pentru familiile victimelor de pe Mavi Marmara. Discuţiile de compensaţii ce au loc între comisionari sunt departe de a da rezultate.

Una dintre cerinţele impuse de partea israeliană este renunţarea la acuzaţii împotriva oficialilor militari israelieni.

Fundaţia pentru Drepturile şi Libertăţile Omului şi Ajutor Umanitar, o agenţie de ajutorare din Turcia care a organizat flotila ataşată în Gaza, a ignorat în repetate rânduri îndemnurile autorităţilor turce de a renunţa la punerea sub acuzare a oficialilor militari israelieni şi de a micşora sumele de bani cerute drept compensaţii.

Acuzarea pregătită de Procurorul Autorizat Special din Istanbul, Mehmet Akif Ekinci, în anul 2011 presupune acordarea a 10 sentinţe pe viaţă pentru fiecare dintre cei patru comandanţi israelieni de top.