Student Erasmus în Istanbul

10620667_10205006450472070_1650396958740204588_nErasmus, programul european de schimb de studenţi, devine din ce în ce mai cunoscut în Turcia. Potrivit ziarului Sundays Zaman, la acesta au luat parte mai mult de 2.5 milioane tineri până în prezent.

Agnes Palugyai este o studentă din Ungaria care studiază în prezent relaţii internaţionale la Universitatea Fatih. „Am vizitat Turcia în urmă cu câţiva ani şi am promis să revin într-o zi. Datorită programului Erasmus, visele mele au devenit realitate,” a declarat Palugyai ziarului.

Aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii europenilor, niciunul dintre aceşti studenţi nu ştiau limba turcă înainte de a veni aici. Au reuşit ei oare să o înveţe? „Să fiu sinceră, am urât-o la început,” a spus Francesca Cabras din Spania.

„Majoritatea turcilor nu vorbeşte engleză, în special acolo unde locuim noi. A fost destul de dificil să comunicăm. Am decis să învăţăm cel puţin lucrurile de bază. Am mers la un curs, iar acum pot comunica cu localnicii cel puţin la un nivel de bază,” a spus ea.

Programul Erasmus este recunoscut ca fiind un program de comunitate potrivit Tratatului de la Lisabona din 2007.

Acesta are scopul de a dezvolta conştientizarea europeană, de a sprijini inovaţiile şi antreprenoriatul şi a contribui la găsirea de soluţii comune la problemele întâlnite de uniune prin programe educaţionale.