Erdogan acuză New York Times că se amestecă în afacerile Turciei

erdogan konusma

Președintele Recep Tayyip Erdogan a combătut ziarul american, acuzându-l de o tentativă de vătămare a reputaţiei sale înainte de alegerile de pe 7 iunie, spunându-i redacţiei „cunoaşteţi-vă limitele!” Președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat New York Times luni că se amestecă în treburile Turciei, acuzaţie pricinuită de un articol critic la adresa lui, spunându-le celor de la faimosul cotidian să-şi „cunoască limitele”.

Controversa privind libertatea presei din Turcia dinaintea organizării alegerilor de pe 7 iunie continuă: Erdogan a criticat vehement un articol „nepoliticos” din New York Times de săptămâna trecută, despre care dânsul a spus că „literalmente le dădea ordine Statelor Unite să ia măsuri împotriva sa”.

„În calitate de redactori ai unui ziar, dvs. [New York Times] ar trebui să vă cunoaşteţi limitele”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, în Istanbul.

„Vă amestecaţi în treburile Turciei scriind ceva de genul acesta. Prin publicarea acestui articol, întreceţi limitele simplei libertăți de exprimare”, a mai declarat preşedintele.

New York Times publicase vineri un articol intitulat „Vremuri negre ameninţă Turcia”, în care a lansat o critică severă a administraţiei actuale, acuzându-l pe Erdogan de represiune a disidenţilor înainte de sondajele legislative.

„Statele Unite și ceilalți aliați NATO ai Turciei ar trebui să-l îndemne [pe Erdogan] să abandoneze această cale distructivă”, menţiona articolul din New York Times.

Erdogan s-a arătat mânios în răspunsul său: „Cine sunteţi, mă rog? Ați putea spune ceva de genul asta la adresa administrației americane?”

Articolul menționează atacurile lui Erdogan asupra Dogan Media Group, care deţine ziarul Hürriyet, datorită unui articol asupra pedepsei cu moartea, dată fostului președinte egiptean Mohamed Morsi.

În această dispută bizară, Erdogan și guvernul său au acuzat Hürriyet că ar fi sugerat faptul că Erdogan ar putea primi pedeapsa capitală, prin titlulul unui simplu articol „Pedeapsa cu moartea, 52%.”

Erdogan a fost ales președinte cu 52% din voturi, în luna august 2014, după mai mult de un deceniu petrecut ca prim-ministru. Morsi a câștigat alegerile în 2012, cu un rezultat similar.

Într-o rară declarație, președintele de onoare al Dogan Media Group, Aydin Dogan, în vârstă de 79 de ani, a susţinut, luni, că unii politicieni „încearcă să ne stigmatizeze, făcând din noi un aprig adversar, fără a oferi nici cea mai mică urmă de justificare”.

„Nu ne putem continua existența, ca grup mediatic, decât într-un mediu politic liber, caracterizat de domnia legii”, a spus dumnealui, promițând să păstreze o „atitudine echitabilă” pentru toate partidele.

„Nici nu-l sfidăm pe președinte și pe Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), dar nici nu ne opunem lor. Suntem doar jurnaliști care-şi fac meseria”, a declarat Dogan, fondator al complexului economic Dogan Holding.

Lumea s-a arătat, în ultimele luni, din ce în ce mai îngrijorată în privinţa situaţiei drepturilor mass-mediei din Turcia, subminate prin măsuri judiciare luate împotriva mai multor jurnaliști acuzați de a-l fi insultat pe Erdogan.

În contextul efervescenţei tensiunilor politice de dinaintea alegerilor din 7 iunie, partidul AKP luptă din răsputeri pentru a-şi menține dominația politică, începută când a venit prima oară la putere in 2002.

Erdogan joacă un rol din ce în ce mai activ în campania de consolidare a partidului AKP, deși în calitate de președinte ar trebui – teoretic – să fie apolitic.

Un sondaj de opinie realizat de către organizația Sonar pomenit luni de presa turcă, a declarat că AKP este pe cale să câștige 41% din voturi, deşi s-ar putea vedea silit să formeze o coaliție pentru prima dată în timpul dominației politice de aproape 13 ani.

Erdogan vrea ca AKP să câștige o majoritate parlamentară de două treimi, ceea ce ar permite schimbarea constituției, facilitând crearea sistemului prezidențial după care tânjește dânsul.

Atacând Dogan Media Group din nou în discursul său, Erdogan declară ferm: „Noua constituție și sistemul prezidențial îi vor putea bloca pe aceşti amatori de lovituri de stat pentru totdeauna!”