Minoritatea creștină din Turcia trimite patru deputați în parlament

selina ozuzun parlamentar CHP

Minoritatea creștină din Turcia va fi reprezentată în parlamentul turc într-o mai mare măsură, după o lungă absență: patru membri ai comunității lor vor deveni deputați în urma alegerilor din 07 iunie.

 Rezultatele alegerilor parlamentare, dintre cele mai importante și strânse din ultimii ani, a pus capăt guvernării de 13 de ani a Partidului Justiției și Dezvoltării, AKP, care efectiv reprezenta un regim cu partid unic şi, în acelaşi timp i-a propulsat pe patru membri ai minorității creștine în organul legislativ.

 Markar Esayan, un jurnalist armeano-turc care lucrează la cotidianul pro-AKP Yeni Safak, a intrat în parlament în calitate de candidat AKP, al 12-lea din zona electorală numărul 2 din Istanbul.

 Selina Doğan, de la Partidul Popular Republican (CHP), a fost aleasă drept primul candidat pentru deputăţie din cea de-a doua zona electorală de pe lista CHP pentru Istanbul. Doğan, care este de origine armeană, lucrează ca avocat.

 Alţi doi creștini vor intra şi ei în Parlament, din partea Partidulului Popular Democrat  (HDP), unul din Istanbul, iar celălalt din provincia sud-estică Mardin.

 Garo Paylan, care şi-a depus candidatura pentru parlament drept cea de-a doua persoană nominalizată din zona electorală numărul 3 din Istanbul, din partea HDP, are rădăcini armeene și apare pe lista candidaților Consiliului Electoral Suprem (YSK).

 Erol Dora, care este un membru al comunității siriene din Turcia și un avocat, a fost al treilea candidat HDP din Mardin şi lucrează în domeniul legislaţiei.

 În afară de cei patru creștini, doi membri ai comunității Yazidi din Turcia au fost, de asemenea, aleși să reprezinte HDP – Feleknas Uca din Diyarbakir și Ali Atalan din Batman.