Un bărbat turc petrece 10 ani să dovedească faptul că nu este mort

sinan avci

 Un om care locuiește în provincia estică Erzurum a dovedit în cele din urmă că este încă în viață, după ce a fost listat, eronat, ca decedat de către principalul furnizor de servicii de securitate socială al Turciei, a raportat pe 5 iulie agenţia de stat Anadolu.

 Sinan Avcı, în vârstă de 46 de ani a fost forțat să se pensioneze devreme în 2003, după ce a fost diagnosticat cu epilepsie; la un an, nu a mai fost în măsură să obțină salariul de pensionare, nici pensie de handicap, deoarece a fost listat ca fiind mort în 2004 de către instituția de securitate socială (SGK), principalul furnizor de servicii de securitate socială din Turcia.

 „Ştiam că sufeream de epilepsie din 1999, dar am continuat să lucrez în pofida bolii timp de patru ani. Am devenit apoi eligibil să mă pensionez anticipat, ca persoană cu handicap. Am beneficiat de salariul de pensionare până în 2004. După ce nu mi-am luat salariul în luna ianuarie 2004, am depus o cerere la SGK. SGK m-a informat că eram „mort”. Am intentat un proces, drept urmare [pentru a dovedi că sunt în viață]. Cazul s-a desfăşurat timp de 10 ani și nu mi-am primit salariul în acea perioadă, ” a declarat Avcı.

 Avcı, un fost lucrător la municipalitatea locală din cartierul Pasinler din Erzurum, a descoperit că SGK îl enumerase într-o listă de persoane decedate în 2004, căci nu a reușit să-și ia pensia de handicap, pe care o primise timp de un an până în ianuarie 2004. De asemenea, el nu a putut lucra atât din cauza bolii, cât și deoarece, oficial, nu mai exista.

 Cunoscut sub numele de „Sinan, mortul” de către localnici, omul s-a bazat, vreme de ani de zile, în cea mai mare parte, pe ajutorul financiar de la rude și vecini, pentru că el nu a mai putut lucra din cauza modificărilor unor legi privind pensionarea și din cauza fişei de sănătate.

 După o adevărată bătălie juridică de 10 ani, Avcı a reușit în cele din urmă săptămâna trecută să convingă autoritățile că nu era mort. Dar trebuie să mai înfrunte o altă luptă, în încercarea de a obține salariile sale de pensionare neplătite și a-şi recâştiga dreptul la pensia de handicap ce i se cuvine.

 Avcı a cerut de asemenea autorităților să-i investigheze pe cei care au raportat eronat moartea lui.