Turcia: Un nou decret permite posibilitatea de percheziţie, sechestru şi monitorizare fără decizia judecătorului

Jurnalista Busra Erdal

După încercarea de puci eşuată a fost declarată starea de urgenţă în urma căreia a fost iniţiat un nou decret prin care se oferă mai multe drepturi de autoritate poliţiştilor şi procurorilor.

Dacă în trecut era nevoie de decizia judecătorului pentru monitorizare şi ascultarea telofoanelor, de acum vor fi  posibile doar cu o cerere către procuror şi tot cu ordinul procurorului vor fi efectuare descinderi la domicilii şi locuri de muncă.

În zonele armatei, se pot face percheziţii şi reţineri ( sechestru), în situaţii de urgenţă fără prezenţa unui procuror, ci doar cu un ordin scris al poliţiei.

Acest lucru va fi posibil şi în ceea ce privește birourile avocaţilor.

Cei aflaţi în arest se pot transfera la dorinţa procurorului fără ca acesta să precizeze locaţia, astel deschizându-se posibilitatea a torturii.

Cu noul decret creşte dreptul poliţiei la percheziţii. Poliţia va avea dreptul să sechestreze totul unei persoare.

În schimb noul decret limitează drepturile avocaţilor. Procurorii pot împiedica accesul avocaţilor la documente invocând că ancheta este decifrată.

Unele drepturi ale avocaţilor pot fi limitate doar cu o decizie a Procuraturii. Dacă scopul anchetei este în pericol atunci dreptul avocatului de a examina documentele sau de a lua exemple ale documentelor va fi limitata.