Profesor turc decedat după 13 zile de tortură în arest

gokhan acikkollu

Profesorul Gökhan Açıkkollu arestat pe 23 iulie sub suspiciunea că a participat la puci a decedat după 13 zile de arest preventiv. În perioada arestului nu i-a fost comunicat, nici lui și nici avocatului din oficiu, care sunt capetele de acuzare,  pe motiv că infomațiile din dosar sunt secrete.

Apartamentul profesorului în de vârsta de 42 ani, Gökhan Açıkkollu din cartierul Umraniye (Istanbul) a fost percheziționat în noaptea de 23  iulie, de către polițiștii antitero, în prezența administratoarei de bloc. În timpul percheziției, atât administratoarea cât și Açıkkollu au fost  intimidați de către forțele de ordine. Deși Açıkkollu le-a spus polițiștilor că suferea de diabet și că trebuie să-și ia medicamentele acest lucru nu i-a fost permis. A rămas timp de șase zile în arest, fără medicamente,  și fără să i se permite să aibă vizitatori. După 6 zile, un avocat din oficiu a luat legătura cu familia cerându-le o  pereche de ochelari, lenjerie de schimb și medicamente, dând informații evazive despre starea de sănătate a profesorului.  Din cauza lipsei de medicație, acesta a avut crize dese și dus într-un final la spital. Medicul, a scris un raport că nu există motive pentru a nu fi dus în arest. În urma torturii psihice și fizice dar și a lipsei de medicație, corpul tânărului profesor nu a mai rezistat  acesta decedând în  dimineața zilei de 5 august.

Familia și cunoscuții sunt în stare de șoc. Mama acestuia a declarat că ”Nu există pe lumea asta  cineva mai patriot decât fiul meu. Să-mi dea puiul înapoi!”. La rândul său, tatăl defunctului a spus printre lacrimi:  ”Nu vor să-mi dea  trupul neînsuflețit. Ei doresc să-l  îngroape în cimitirul tradădorilor. Cine știe cum l-au torturat.”