Un fost director de scoală din România- victima prigoanei din Turcia  împotriva intelectualilor

mehmet feyzullah yildiz şi fata

Sute de mii de intelectuali din Turcia sunt victimele prigoanei declanșate de președintele Recep Tayyip Erdogan după evenimentele din vara anului trecut. Printre aceștia se află și un fost director de școală din România,  Mehmet Feyzullah Yıldız. Acesta se află într-o închisoare din regiunea Konya, din august 2016.

Tot atunci  i-a fost anulată și diploma de licență, acesta fiind unul dintre cei aproximativ 33.000 profesori cărora li s-a anulat diplomele de licență și au fost arestați pentru simplul motiv că au lucrat ca profesori în școli vizate de către guvernul turc. Printre profesorii care s-au trezit peste noapte dați afară din sistemul de învățământ se află și soția lui Mehmet Feyzullah Yıldız, care era profesor de științe într-o școală din Ankara. Doamna Yildiz și cele fete ale familiei, în vârstă de 16 ani, 12 ani și respectiv 6 ani, reușesc să supraviețuiască cu ajutorul primit din partea rudelor și prietenilor.

Sosit în România în 1997, profesorul de istorie Mehmet Feyzullah Yıldız a fost pe rând  director adjunct la Liceul Internațional de Informatică București, director adjunct și director la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, precum și manager la Școala Spectrum București.

Timp de aproape 10 ani, profesorul de istorie Mehmet Feyzullah Yıldız a avut o contribuție importantă la dezvoltarea celor mai performante instituții de învățământ privat din România.

Datorită activităților culturale și sociale organizate de către ICHC, în timpul mandatului lui la conducerea liceului, acesta s-a remarcat și a devenit una dintre personalitățile importante din orașul Constanța, în domeniul educațional.. Drept recunoștință pentru activitatea sa, un ziar local i-a oferit diploma cu titlul „Omul anului”.

În perioada cât s-a aflat la conducerea școlilor, profesorul Yildiz a stabilit dialoguri consistente  cu insituțiile publice și școlare, precum și cu personalități din mediul universitar, academic și diplomatic.

Situația în care se află profesorul Yildiz și familia sa este împărtășită de sute de mii de familii din Turcia care au căzute victime ale regimului autoritar instaurat de președintele Erdogan.